Rechters vervangen door slimme software

Kennistechnologie organiseert congres over kunstmatige intelligentie

24-10-2012

Zelfsturende auto’s, geautomatiseerde rechtspraak, natuurlijke taal-herkenning. Het is slechts een greep uit de ontwikkelingen die aan bod komen tijdens de 24e Benelux Conference on Artificial Intelligence, die donderdag en vrijdag in Maastricht wordt gehouden. Dit vanwege het twintigjarig bestaan van de opleiding kennistechnologie dat eind november wordt gevierd met een symposium.

Kunstmatige intelligentie is de tak van informatica die slimme programma’s ontwikkelt, zegt Jos Uiterwijk, die hierin gespecialiseerd is en tevens in de organisatie van het congres zit. “Critici vragen zich weleens af wat de samenleving ermee opschiet maar kunstmatige intelligentie zit in meer toepassingen dan ze denken. In geautomatiseerde stofzuigers die op eigen houtje het huis schoonmaken en nergens tegenaan botsen, in lopende band-apparatuur maar ook in iPhone-apps die op de radio een liedje herkennen en de titel presenteren. Dat is knap, hoor. De muziekdatabase waarin de app zoekt is zo gigantisch dat hij slim moet zoeken, anders duurt het een uur.”

Wat staat er zoal op de rol? “Onderzoekers van onder meer Google ontwikkelen nu zelfsturende auto’s, waaraan geen bestuurder meer te pas komt. Het is misschien minder leuk maar wel veiliger, sneller, en leidt tot minder files. Die auto’s gaan er zeker komen. Wanneer is moeilijk te zeggen omdat dit vaak afhangt van de maatschappelijke acceptatie. Wie is er verantwoordelijk als er toch iets misgaat? Het bedrijf dat de software heeft geleverd, de samenleving als geheel?"

Acceptatie speelt ook een rol bij geautomatiseerde rechtspraak. “Dat is een oplossing voor de onrechtvaardigheid dat de ene rechter twee jaar straf oplegt en de ander tien jaar voor hetzelfde misdrijf in dezelfde omstandigheden. Rechtsinformatici zijn al best ver hiermee, maar willen we dat? Niet alleen in de strafrechtspraak maar ook als het gaat om toekenning van zoiets als huursubsidie of beslissingen rond alimentatie.”

Ook is er veel belangstelling voor natuurlijke taal-herkenning. “Je krijgt een natuurlijker omgang met een computer als je ertegen kunt praten, als die jou herkent en begrijpt wat je zegt. Heel lastig is dat, maar men boekt veel vooruitgang. Tegen een iPhone kun je nu al zeggen ‘bel Jacques’ en dan doet-ie het. Behoorlijk geavanceerd.”

Hoofdspreker op het congres is Chris Welty van IBM, die een boekje opendoet over supercomputer Watson. Deze opvolger van Deep Blue, die schaakmeester Kasparov versloeg, heeft vorig jaar meegedaan aan Amerika’s populairste kennisquiz Jeopardy!. “In natuurlijke taal nam Watson het op tegen de twee beste deelnemers aan de quiz ooit. De computer maakte onder meer gebruik van encyclopedieën, boeken, wetenschappelijke artikelen. In de eerste ronde leidde Watson lichtjes maar uiteindelijk won hij met groot verschil.”

Ondanks deze nuttige en amusante toepassingen blijft de angst dat computers, zoals HAL in de film 2001 A Space Odyssee, de regie overnemen en de mensheid domineren. “Nodeloos geneuzel”, zegt Uiterwijk. “Een computer doet niets meer of minder dan een voorgeschreven programma uitvoeren. Het apparaat is zo slim als wij het maken. Hij kan zelf leren maar dat betekent niet dat hij op eigen houtje iets gaat doen. Onderzoekers bepalen wat hij leert.”

Rechters vervangen door slimme software
Computer doet mee aan kennisquiz in VS