Recht door de ziel

14-11-2012

Zoals ik hier al eerder schreef is sommige muziek bij uitstek geschikt als groepservaring: pretbandjes met recht-toe-recht-aan-liedjes die een afgeladen festivalweide doen deinen, de betere techno die hangars of beurshallen doorknalt, stadionrock die, euhm, stadions rockt. Thuis zou je het minder snel opzetten, maar daar, met je vriendjes, is het prachtig.

Dan zijn er ook artiesten die je in je kamer dicht bij je wil houden, die je snoeihard raken, maar van wie een liveshow niet meteen synoniem is met een gezellige avond. Muziek die zo door de ziel snijdt dat het met bekenden naast je misschien wat gênant wordt. Anderzijds schept een gezamenlijk potje janken bij een optreden van Damien Rice, om maar eens iemand te noemen, allicht een band.

Zo is het ook een beetje met een andere Ier, Luka Bloom, die vrijdag 23 november in poppodium de Nieuwe Nor in Heerlen staat. Late vijftiger, al twaalf platen op zijn naam, en een enorme berg luisterliedjes. Het zal de enorme alcoholconsumptie en al die Ierse regen wel zijn, die de melancholieke creativiteit als vanzelf blootlegt. Bij het beluisteren van zijn platen moet ik aan Tracy Chapman en David Gray denken, qua inhoud de eerste, qua sound de tweede. Het is allemaal enorm oprecht, en, anders dan bij Rice, voel ik me er een beetje ongemakkelijk bij, alsof ik nog niet lang genoeg met hem geleefd heb. Dat je beste vriend zijn hart nu bij je uitstort is compleet logisch, maar een vreemde die je in de trein ineens zijn of haar levensverhaal begint te vertellen?

Lijnrecht tegenover de doorleefde Ier met zijn gitaar staat in het voorprogramma iets Vlaams wat Lili Grace heet. Twee zusjes op piano, cello en effecten, een beetje Fever Ray, een beetje PJ Harvey, raar en spannend.

Sommige bands spelen het klaar, die emotionele intensiteit overbrengen op een groot publiek, the National en Radiohead bijvoorbeeld. Je moet wel zin in hebben in die enorme oprechtheid, en ik raad je aan van tevoren veel van Luka Blooms werk te luisteren om er bekend mee te raken. Misschien verstandig om in je eentje te gaan, als je een snikje niet kan onderdrukken.

Jeroen Postma

 

 

Luka Bloom, vrijdag 23 november in de Nieuwe Nor, Heerlen