Universiteit Utrecht onderzoekt ‘Red Bull-studies’

05-12-2012

NEDERLAND. De Universiteit Utrecht doet onderzoek naar de betrouwbaarheid van studies die gefinancierd zijn door Red Bull. De instelling wil alle twijfels over de integriteit van het onderzoek de wereld uit helpen.

Red Bull betaalt een groep wetenschappers 345 duizend euro om vier jaar lang onderzoek te doen naar de werking van hun energiedrankje. Uit de publicaties blijkt onder meer dat Red Bull de rijvaardigheid positief beïnvloedt en dat het helpt tegen overmatig alcoholgebruik.

Allemaal verdacht positief, vindt de Telegraaf. De krant publiceerde vorige week een artikel van die strekking, waar vervolgens ophef over ontstond.

De afspraken die met Red Bull gemaakt zijn, voldoen volgens de universiteit aan alle normen van de ‘Gedragscode wetenschappelijk onderzoek’ van de VSNU. Red Bull zou dus geen invloed hebben op de inhoud van publicaties.

Maar om alle twijfel uit te sluiten, heeft het college van bestuur toch besloten de commissie wetenschappelijke integriteit van de universiteit in te schakelen. “Dit is in het belang van de betrokken onderzoekers zelf en ook in het belang van een voortdurende en goede controle op de wetenschappelijke integriteit.”

De commissie bekijkt binnengekomen klachten van vermoedelijke fraude en kan besluiten om nader onderzoek in te stellen als daar aanleiding toe is.

HOP, Petra Vissers

Universiteit Utrecht onderzoekt ‘Red Bull-studies’
red-bull1[1]