Buurt verdeeld over overlast Circumflex

10-01-2013

MAASTRICHT.Het convenant uit 2008, bedoeld om overlast van studentenvereniging Circumflex te voorkomen, wordt niet aangepast. Dat bleek gisterochtend tijdens een bijeenkomst waar de betrokken partijen - UM, Circumflex, gemeente, politie en buurtplatform - aanwezig waren. Aanleiding waren vragen van de lokale politiek na berichtgeving in Dagblad De Limburger.

Terug naar af. Dat was de teneur van het bewuste krantenartikel van vorige week vrijdag. Na jaren van vreedzaam samenleven in de Capucijnenstraat luidden de directe omwonenden van sociëteit De Kaap de noodklok, met foto’s als bewijsmateriaal. Daarop staan onder meer wildplassende studenten, een ambulance die een sociëteitsbezoeker afvoert en een agent die een jongen aanhoudt. Medewerkers van Philadelphia Zorg, van de Montessorischool en bewoners spreken van zuiptaferelen, geschreeuw, dreunende bassen, een gebrek aan alcoholbeleid, en een onverantwoordelijk verenigingsbestuur.

Sinds de Inkom van 2011 gaat het volgens overbuurman Michiel Romme (“mijn slaapkamer ligt op 8 meter van de toegangsdeur van Circumflex”) consequent fout. “Dat komt doordat de bestuursleden minder krachtdadig optreden dan in het begin. De leden mogen alleen vanuit het centrum de sociëteit bezoeken maar ze stromen inmiddels van alle kanten toe. Ook het drankgebruik lijkt toegenomen. Vorig jaar februari stopte er voor het eerst een ambulance voor de sociëteit en sindsdien is die vaker verschenen.”

Romme wil dat alle partijen zich weer gaan houden aan de afspraken zoals die in 2008 zijn vastgelegd in het convenant. Dus geen herrie van bezoekers op straat en geen muziek waar je buiten van mee kunt genieten. “Bij open feesten tril ik ’s nachts zowat mijn bed uit.” Maar ook de gemeente moet weer strikter handhaven, zegt hij. “Ik heb in 2012 zo’n twaalf keer geklaagd maar de gemeente heeft er niets mee gedaan. De politie komt niet meer en Circumflex laat tijdens feesten de klachtenlijn rinkelen.”

Ondanks de klachten van direct omwonenden zegt Maria Essers van buurtplatform Argus dat de meerderheid van de wijk zich niet in het verhaal van Romme herkent. “Er is niets uit de klauwen gelopen, er rijden in de Capucijnenstraat geen ambulances af en aan. De overlast van Circumflex is niet groter dan een jaar geleden.”

Wel is de sfeer in het Statenkwartier veranderd, zegt Essers. “Inmiddels is 80 procent van de wijkbewoners student. Het aandeel buitenlanders daarin groeit aanzienlijk. We hebben 45 nationaliteiten op 3000 bewoners. De Herbenusstraat heet al Die Herbenusstraβe, vanwege de vele Duitsers. En de Bogaardenstraat is voor de helft Italiaans en Spaans. Veel overlast komt van studenten die maar een paar maanden in Maastricht zitten, maar ook van doorgangspubliek. Dus niet alle lawaai kun je toeschrijven aan Circumflex.”

Romme: “Ik klaag niet over Maastrichtenaren die via de Capucijnenstraat naar het centrum gaan. Geluid van voorbijgangers is goed te onderscheiden van kabaal dat voor de deur van de vereniging klinkt. De gemeente heeft me een onafhankelijke meting aangeboden maar daar heb ik niets meer van gehoord.”

Ook Essers is niet onverdeeld gelukkig met de houding van de gemeente. “De tijd is rijp voor fatsoenlijk studentenbeleid, want dat is er nog steeds niet. “De stad en de UM willen zoveel mogelijk studenten maar dan moeten ze ook hun verantwoordelijkheid nemen en kaders voor handhaving vaststellen. De studentenagent heeft nu nog geen vier uur.”

Circumflex wil geen commentaar geven op de ophef en verwijst naar het hoofd communicatie van de UM, Jeanine Gregersen. Die was gisteren niet bereikbaar.

 

Categoriëen: Nieuws
Tags: overlast,studentenverenigingen

Reacties

Student

Heel sneu voor die Michiel Romme dat hij niet kan slapen, maar verhuis dan naar de hei. Die man heeft echt voor mij afgedaan toen hij zei dat het zo rustig was door die dooie bij Circumflex. http://www.soggen.nl/?p=1888

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.