Van Schayck treedt terug als Caphri-directeur

07-03-2013

MAASTRICHT. Prof. Onno van Schayck is afgetreden als directeur van onderzoeksinstituut Caphri, dat zich beweegt op het terrein van de eerstelijnsgezondheidszorg en preventie. Hij schrijft vandaag (7 maart) in een verklaring aan de medewerkers van het instituut dat hij stopt “vanwege de media-aandacht in de afgelopen weken rondom mijn persoon. Ik wil voorkomen dat onze School mogelijk hierdoor schade lijdt.”

Die media-aandacht is het gevolg van een interview dat Van Schayck eind 2012 gaf aan een christelijke website en de EO, waarin hij verklaarde ooit een wonder te hebben meegemaakt waarbij hij “God direct zag optreden”: het spontaan aangroeien van een been na gebed. Het feit zou “onomstotelijk” zijn geweest, bovendien waren er röntgenfoto’s van gemaakt. Die foto’s kon hij evenwel niet tonen. Observant besteedde begin februari aandacht aan de uitspraken van de Caphri-directeur, daarna verspreidde het bericht zich vooral via internet. Recent verschenen er ook artikelen en columns in landelijke media als Trouw, NRC Handelsblad en de Volkskrant.

Van Schayck zegt dat ook “persoonlijke overwegingen een rol spelen” bij zijn besluit. Op de aard daarvan gaat hij niet in. Van Schayck werd in 2003 benoemd in de tweehoofdige directie van Caphri, in 2009 werd hij de enige directeur. In 2011 ontving het instituut van een landelijke visitatiecommissie het predicaat ‘excellent’. Volgens cijfers van het instituut over datzelfde jaar werkten er toen zo’n 300 stafleden en evenveel promovendi.

 

Van Schayck treedt terug als Caphri-directeur
Prof. Onno van Schaijck
Auteur: Wammes Bos
archief Caphri
Categoriëen: Nieuws
Tags: Van Schayck

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.