UM pakt examenfraude met mobieltje aan

11-04-2013

MAASTRICHT. Per september 2013 mogen Maastrichtse studenten niet meer dan één keer per tentamen naar het toilet. Dat hebben de voorzitters van de facultaire examencommissies van de Universiteit Maastricht onlangs afgesproken. De maatregel moet de examenfraude met telefoons beperken. Detectiepoortjes bleken juridisch niet haalbaar.

De School of Business and Economics (SBE) en de faculteit psychologie en neurowetenschappen lijken er het meeste last van te hebben. Volgens examencoördinatoren van SBE zijn er studenten die vijf keer naar de wc gaan tijdens een examen dat drie uur duurt. Ze stoppen de toestellen in hun decolleté of sokken en raadplegen op de wc websites als Wikipedia. Anderen verwachten een sms met de goede antwoorden van een vriend die eerder klaar was, of van ingeschakelde ouderejaars. Soms een vriendendienst, in andere gevallen handel: sommige studenten betalen er honderden euro’s voor. 

Psychologiestudenten moeten hun zakken legen als ze naar het toilet gaan, zegt Hanneke van Mier, voorzitter van de examencommissie. “Wie dan wordt betrapt met een telefoon, weet dat zijn of haar examen per direct ongeldig is. We hebben al 25 studenten in de kraag gevat sinds we de maatregel vorig jaar hebben ingevoerd.”

Bij gezondheidswetenschappen moeten studenten ook alles uit hun zakken halen, zegt Henk van Berkel, voorzitter van de examencommissie, die vorige week de lange rijen voor de wc met eigen ogen zag. “Sommigen krijgen dan zo’n rood hoofd dat je al genoeg weet.” Het gelimiteerde toiletbezoek zal wat hem betreft niet afdoende zijn. “Als een student zich met list en bedrog door de studie wil koersen, dan kan dat.”

Ad van Iterson, voorzitter van de examencommissie van SBE, ziet de maatregel hoe dan ook als een stap vooruit. Diegenen die internet op de wc  raadplegen, kunnen dat dan in ieder geval nog maar één keer doen. De voorzitters overwogen eerst om detectiepoortjes te installeren maar dat bleek geen optie: studenten kunnen niet worden verplicht om mee te werken.

De faculteiten rechten, cultuur- en maatschappijwetenschappen en de opleiding gezondheidswetenschappen registreren meer plagiaat dan telefoonfraude, onder meer omdat ze minder met multiple choice-vragen werken. Dat geldt ook voor kennistechologie, al houden surveillanten sinds kort bij wie wanneer naar het toilet gaat. De opleiding geneeskunde kent een paar incidenten, maar of het vaak gebeurt is volgens twee commissieleden niet duidelijk.

Het University College heeft nergens last van omdat examens slechts twee uur duren en in die tijd mag niemand naar de wc. “Eén student maakte ooit bezwaar en betichtte me van mensenrechtenschendingen”, zegt voorzitter Peter Vermeer.

De vindingrijkheid is van studenten is groot: Van Mier hoorde laatst dat een student het etiket op het flesje water vervangen had door een spiekbriefje. Die worden in het Mecc ook vóór het examen aangetroffen onder de wc-borstels of achter een reclamepanelen.

Lees hier het uitgebreide verhaal 

UM pakt examenfraude met mobieltje aan
OBS_H4A9667
Vorige week een SBE-examen in het Mecc (Joey Roberts)
Categoriëen: Nieuws

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.