“Bijna iedere zin is het onderstrepen waard”

Verplichte literatuur

24-04-2013

Wie: Arie van der Lugt, universitair hoofddocent Sociale cognitieve neurowetenschappen

Boek: Zen en de kunst van het motoronderhoud, Robert Pirsig

Voor wie: “een bepaald type student: geïnteresseerd in filosofie en abstractie”

“Geen boek heeft me zo veranderd als dit boek. Bijna iedere zin kun je onderstrepen vanwege de gedachte die erachter zit of het beeld dat het oproept. Het is zo prachtig”, zegt Arie van der Lugt over Zen en de kunst van het motoronderhoud (1974).  “Ik las het voor het eerst in het tweede jaar van mijn studie. Het is mij ook aangeraden door een docent; Louk Fleischhacker, mijn leermeester in de logica.  Hij gebruikte een citaat uit het boek in zijn colleges. Ik gebruik nu hetzelfde citaat in mijn cursus ‘Kritisch denken’.”

Het boek is gebaseerd op een waargebeurde reis die Pirsig met zijn zoon maakte op een oude motor dwars door Amerika. “Pirsig was docent filosofie aan een universiteit, een contraire denker. Op een gegeven moment is hij helemaal gek geworden. Hij werd opgenomen in een psychiatrische inrichting, kreeg shocktherapie opgelegd. Het soort zoals we dat kennen van One Flew Over the Cuckoo’s Nest. Daarna heeft hij deze reis gemaakt en dit boek geschreven. Voor hem was zijn inzinking ook een soort openbaring. Het boek is een persoonlijk queeste naar de waarheid, het is een zoektocht naar wat kwaliteit is.”

Daarbij probeert Pirsig een balans te vinden tussen een romantische en een rationalistische benadering. “Dat zie je ook terug in de titel. Die strijd tussen verstand en gevoel herken ik heel erg in mijn werk. Hij heeft diepe inzichten in hoe wij allemaal op zoek zijn naar de waarheid. Het boek gaat over filosofische vraagstukken, maar is helder geschreven. Hij deelt niet alleen zijn eigen ideeën, maar helpt je ook je eigen gedachten uit te kristalliseren.”

Een ander thema in het boek is de relatie tussen vader en zoon. “Vooral de afstand tussen die twee. Letterlijk; ze moeten op de motor schreeuwen om elkaar te verstaan. Maar ook in beleving. Tijdens het rijden ziet de vader een zwerm merels opstijgen uit een struik. Hij vindt het prachtig, zit helemaal in het moment. ‘Kijk, merels!’, roept hij naar zijn zoon. ‘Weet ik’, zegt de zoon ongeïnteresseerd. ‘Ik heb ze wel eens eerder gezien.’ Chris, de zoon, vond het boek trouwens verschrikkelijk. Hij had die reis juist beleefd als een periode waarin de band tussen hem en zijn vader heel hecht was.”

Het mooie aan dit boek is volgens Van der Lugt dat je het op zoveel verschillende manieren kunt lezen. “Ik heb het een keer of drie gelezen en haal er iedere keer weer andere dingen uit. Nu word ik heel erg geraakt door het nawoord. Chris is een paar jaar nadat het boek verscheen vermoord. Pirsig heeft daar een mooi filosofisch nawoord over geschreven. Het geeft een beeld van wat toekomst is. Heel ontroerend, vooral omdat ik nu zelf vader ben. Toen ik het boek voor de eerste keer las zat ik qua beleving tussen de zoon en de vader in. Ik ben duidelijk naar de voorkant van de motor geschoven.” 

In deze rubriek bevelen docenten een roman aan die een ander licht werpt op het vakgebied dan de studieboeken

“Bijna iedere zin is het onderstrepen waard”
Pirsig-Robert-M-Zen-en-de-kunst-van-het-motoronderhoud-11463537
Auteur: Cleo Freriks

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.