“Gewoon hard lopen en genieten”

In aanloop naar de Batavierenrace 2013

24-04-2013

MAASTRICHT. Hardlopen van Nijmegen naar Enschede. Met 321 teams is de Batavierenrace, die zaterdag 27 april plaatsvindt, een van de grootste studentenevenementen van Europa. Het feest na afloop is legendarisch, maar er wordt ook serieus gesport. De officiële universiteitsteams hebben hun eigen competitie. Observant volgde de drie ploegleiders van Maastricht in hun zoektocht naar de snelste lopers en de voorbereiding op de race.

 

Dinsdag 19 maart, 20.00 uur

Op de atletiekbaan van Sportpark Jekerdal is het behoorlijk druk. Kinderen rennen uitgelaten rondjes, een groepje vijftigers komt net terug van een tocht door de stad en is nu aan het rekken en strekken. Opeens klinkt er een startschot. “Hé, is er een wedstrijd aan de gang?”, vraagt een omstander. Inderdaad, de dames die voor het Bata-universiteitsteam willen lopen zijn net begonnen aan hun selectiewedstrijd. De ploegleiders – Stefan van Schendel, Famke Mölenberg en Celeste van Rinsum – hopen op deze manier nieuw talent te ontdekken.

De dames hebben hun eerste rondje erop zitten en de groep begint steeds meer uit elkaar te vallen. Om in aanmerking te komen voor het team moeten ze een gemiddelde snelheid van minstens 13,5 km per uur halen. Nog een ronde verder valt de eerste uit. “Het gaat echt niet meer. Ik ben ziek geweest, maar ik dacht ik probeer het gewoon.” Sportief begint ze de concurrentie aan te moedigen. “Kom op, keihard doorgaan!”

Ook de mannen – die hierna aan de beurt zijn – laten zich niet onbetuigd. Terwijl ze op en neer springen om zichzelf warm te houden klappen en joelen ze voor het andere geslacht. Naar mate hun eigen wedstrijd dichterbij komt, wordt het stiller. Twee broers jutten elkaar op: “Denk je dat je me bij kunt houden?”

Na drie kilometer kunnen de vrouwen op het gras neerploffen. Lang niet iedereen heeft de wedstrijd voltooid. Naweeën van de griepgolf, denkt ploegleider Celeste van Rinsum, die zelf ook meeliep. “Het wordt nog spannend wie het team haalt, de tijden lagen af en toe heel dicht bij elkaar. Tussen mij en Famke (Mölenberg, red.) was het een fotofinish.” In totaal gaan er negen vrouwen mee; acht teamleden en één reserve.

Ploegleider Stefan van Schendel noteert alles nauwkeurig op zijn klembord. Hij krijgt daarbij hulp van een paar oudere mannen. “Officiële ronde-tellers, ze helpen ons altijd bij wedstrijden.” Als hij klaar is lopen de heren naar de start voor hun vijf kilometer. Voor de tweede keer klinkt er een startschot. “Kom op, Sven”, roept Van Rinsum naar de jongen die de leiding heeft genomen. “Hij hoefde eigenlijk niet mee te lopen, we weten dat hij heel snel is, maar hij vindt het leuk om te zien waar hij staat.”

Dat blijkt dus helemaal vooraan te zijn. Niet een, niet twee, maar drie keer haalt hij de laatste deelnemers in. Van Schendel is tevreden. “Er zijn goede tijden gelopen”, spreekt hij de groep toe. “Voor de heren: als je bij de eerste tien bent geëindigd zit je waarschijnlijk in het team. Voor de dames: als je bij de eerste 3,4 zit. Als je denkt dat je harder kunt lopen dan vandaag zijn er nog een paar reguliere wedstrijden waar aan je mee kunt doen. Die tijden tellen ook mee. Over twee weken maken we het definitieve team bekend.”

 

Woensdag 10 april, 18.30 uur

“Jullie zijn de snelste lopers van de universiteit, daar mogen jullie best trots op zijn”, zegt Van Schendel een paar weken later in Café De Joie. Het team – zeventien mannen, acht vrouwen –  is hier bij elkaar gekomen om meer uitleg te krijgen over de Bata. Veel teamleden zijn lid van studentenatletiekvereniging Uros, maar de gehoopte ontdekkingen zijn ook gedaan. “Twee wielrenners die heel hard bleken te kunnen lopen en een jongen van de Zuyd Hogeschool die aan triathlon doet”, zegt Van Schendel.

De ploegleiders vertellen het team wie wanneer moet lopen. De start is op zaterdag 27 april om 0.45 uur in Nijmegen. Rond 18.00 is de finish in Enschede. Dat betekent dat er een nacht-, ochtend- en middagploeg is. “De nachtploeg is rond 5.00 uur klaar. De ochtendploeg moet om 4.45 uur opstaan zodat ze om 7.00 bij de herstart in Ulft zijn”, zegt Famke Mölenberg. Er klinkt gekreun. “Dat valt nog mee. We hebben een speciaal logeeradresje in Ulft waar een oud-Uroslid woont. Normaal gesproken slaap je in Enschede en moet je om 3.00 uur op.”

De ploegen gaan in een busje van wisselpunt naar wisselpunt. “Help de bestuurder met de route”, zegt Van Schendel. “Dat is in het verleden nog wel eens misgegaan. Eén keer kwam het busje zelfs te laat.” Nog een paar dingen die hij de lopers op het hart drukt: “Houd je wedstrijdhesje aan totdat je door het poortje bent gelopen dat de tijd-chip scant. Niet in je hand houden, niet aan de fietser geven. Aanhouden! Anders krijgen we straftijd.” En: “Ga niet zelf je bandje doorknippen of bijten. Dat moet een Bata-medewerker doen. Die bandjes zijn er om te controleren dat we niet halverwege stiekem snellere lopers inzetten.”

Vanuit de zaal komt een vraag: “Mogen we het prijzengeld houden?” “Er is geen prijzengeld dit jaar”, antwoordt Van Schendel. “Jammer, want we hadden wel de toezegging van de universiteit dat we het zelf mochten houden.”

De teamleden kleden zich om voor de teambuildingsactiviteit: een Running Tour (rennen met een gids) door de stad. “Hoe ver is het eigenlijk?”, vraagt er een aan Van Schendel. “Niet zo ver”, zegt hij droogjes. “Een kilometer of tien.”

 

Donderdag 18 april, 18.00 uur

Het is een stuk warmer op Sportpark Jekerdal dan in maart. “Ik heb de weersverwachting voor de 27e bekeken: droog en zo’n 18 graden. Ideaal loopweer”, zegt Mölenberg. Inmiddels (op 23 april) is er regen en 13 graden voorspeld. Teamlid Gerben van Hameren komt aanlopen. Dit wordt zijn eerste Bata. “Ik heb altijd gevoetbald, maar wilde iets anders. Sinds september doe ik aan atletiek.” Hij loopt in de ochtend, een etappe van 7,8 kilometer. “Ik had al veel verhalen over de Bata gehoord. En als masterstudent krijg ik niet meer zoveel kansen om mee te doen.” Waar hij het meest naar uitkijkt? “Iedereen zegt dat het feestje zo geweldig is, maar ik hoop vooral dat we goed kunnen scoren.”

Van Schendel denkt dat de ploeg het podium kan halen. “Eindhoven en Amsterdam zijn denk ik onze zwaarste tegenstanders. Wageningen moet een paar goede lopers van vorig jaar missen. Ik heb uitgerekend hoe lang we er over doen als iedereen loopt zoals ‘ie zou moeten lopen. Met die tijd waren we vorig jaar tweede geworden.”

Ondertussen is ook Frank Soeters aangeschoven. Met vijf Bata’s is hij een veteraan. Hij loopt ’s nachts: 7,5 kilometer. “’s Nachts is het fijn lopen. Je bent niet zo moe, het is gewoon heel erg laat op de avond. Ik hoop een gemiddelde snelheid van 17 km per uur te halen. Ik verheug me op alles. Het eerste biertje achteraf, maar ook op de spanning en stress in het busje. Iedereen leeft met elkaar mee.” Heeft hij nog tips voor debutant Van Hameren? “Gewoon hard lopen en genieten.”

“En luisteren naar de teamcaptain”, voegt Elian Bogers eraan toe, die ook voor de vijfde keer meedoet. “Het gaat vaak fout omdat mensen niet goed opletten. Of door pech. Toen ik met mijn studievereniging liep brak de pook van het busje af. We misten twee etappes en werden gediskwalificeerd. Er was natuurlijk geen huis in de buurt. Een ander busje heeft ons opgepikt. Zaten we daar met z’n elven in gepropt.” Bogers loopt de slotetappe in Enschede. “Gisteren kreeg ik opeens een zenuwinzinking. Ik heb me in m’n hoofd gehaald dat ik echt een loser ben als ik niet onder het half uur loop.” Van Schendel heeft er vertrouwen in. “Het is maar 6,9 kilometer in plaats van 7,2 km. Iedereen denkt dat ‘ie op de slotetappe zo hard loopt vanwege het publiek, maar de afstand is gewoon korter dan dat ze zeggen. Ik heb het vorig jaar gemeten met mijn gps-horloge.”

En mocht het resultaat toch tegenvallen, dan is er altijd het feest nog. Mölenberg: “Doen we het goed, dan drinken we daar een biertje op, en anders drinken we een biertje om het snel te vergeten.”

Cleo Freriks

 

“Gewoon hard lopen en genieten”
Maastrichts team traint voor zaterdag