“Moet ik dat zien? Is dat geen waste of time?”

Wat doen we op 30 april?

29-04-2013

MAASTRICHT. Kroning, inhuldiging, hoe we het ook noemen: loopt de UM er warm voor? Dat valt nogal mee, of tegen, afhankelijk van het perspectief. Observant maakte een volstrekt willekeurig rondje langs medewerkers en studenten.

“Ik ga iets heel saais doen”, zegt Jeroen Loopstra, student International Business Economics. “Ik ga werken op het terras van Basilica op het Vrijthof. Ik vind Koninginnedag wel leuk, vier het vaak in Amsterdam, maar in principe hoeft er van mij geen koningshuis te zijn. Ik begrijp dat het verbindt, maar het kost ook heel veel geld. Dat kunnen ze beter aan andere dingen besteden.”
 

Persvoorlichter Dunja Bajic: “Ik ga op bezoek bij mijn broer in Utrecht. Daar ga ik wel even vieren, maar ik heb verder niets met die dag of de koninklijke familie. Ja, ik ben wel redelijk republikeins. Ik vind het eigenlijk raar dat het in deze tijd, in onze democratische samenleving, nog voorkomt, zo’n monarchie.”


“Ik ben van plan om volgende week met mijn kinderen te gaan fietsen in Noord-Holland”, zegt Peter Muris, hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie. “En we zullen vast wel even over de vrijmarkt lopen in Amsterdam. “Ik vind het koningshuis niet speciaal of heel erg belangrijk, maar ik ben ook zeker niet tegen. Die traditie heeft ook wel weer iets.”

“O, dat weet ik nog helemaal niet, wat ik op 30 april ga doen”, zegt de receptioniste van de Minderbroedersberg, Marie-Jeanne Brouns. “Ja, natuurlijk weet ik wat er dan aan de hand is! Alleen, ik heb geen speciale plannen. Niet dat ik iets tegen het koningshuis heb, maar ik ben er ook niet zo in geïnteresseerd. Dus als ik thuis ben kijk ik misschien wel, en als er iets anders leuks te doen is niet. Ik zie wel.”

“Ik ga naar de vrijmarkt in het stadspark met een goede vriend”, zegt Raoul Wijnands, docent Nederlands. “Ik houd van de sfeer en ik ben gek op tweedehands dingen, boeken, landkaarten of een Libelle uit 1939.” Wijnands “heeft wel iets met het koningshuis. Het versterkt het gevoel dat je bij elkaar hoort.
“Juliana kon verschrikkelijk mooi spreken, een beetje als een toneelspeelster. Wilhelmina … tja, zij was zó non-conformistisch, onconventioneel.” Willem-Alexander is “minder arrogant dan Beatrix. Maar hij heeft ook bedenkelijke kanten. Volgens mij jaagt hij en dat vind ik ronduit verschrikkelijk.”

Joke Philippens, secretaresse van bestuursvoorzitter Martin Paul: “30 april, dat is Koninginnedag dus dan doe ik niks. Op tv is niks, dus ik ga niet kijken. Moet ik dat zien, denk je? Is dat geen waste of time? Tja, ik ben best wel republikeins, ik zie het niet zitten, een nieuw koningspaar. Met de ouwe was ik redelijk tevreden, de nieuwe hoef ik niet. Dus ik lees wel een boek.”

“Vroeger noemden wij ons de koninklijke vakgroep publiekrecht. Ik weet eigenlijk niet waarom, maar die term hoor ik niet meer, de laatste jaren”, zegt Malva Driessen, docent sociaal zekerheidsrecht. Misschien wegens een tanend orangisme onder de juristen? Driessen gaat in ieder geval “absoluut niet kijken. We hebben het druk in huis, er wordt geschilderd, maar ook als dat niet zo was keek ik niet, daar ben ik niet ‘royaal’ genoeg voor. Als het lekker weer is ga ik misschien naar buiten, kijken of er ergens leuke muziek is.”

“Ik heb een vaag idee in mijn hoofd dat ik op 30 april in de tuin ga werken. Maar ’s morgens kijk ik tv”, zegt Frits Prinzen, hoogleraar elektromechanica van het hart. “Ben ik de eerste? Ik kom uit het westen, daar groei je er mee op; ik ben niet super koningsgezind, geen echte Oranjeklant, maar wel voor de monarchie. Dat is een stabiele factor, zeer waardevol voor het land. Het koningslied meezingen? Nou, ik dacht het niet.”

“Ik denk dat ik thuis blijf, en zeker, de televisie gaat even aan.” Stella Heemskerk, student gezondheidswetenschappen, is geen echte Koninginnedagvierder. “Ik ben er niet zo aan gehecht.” Bovendien zal ze die vrije dag gebruiken om nog een en ander te regelen voor haar bestuur. Ze is penningmeester van studievereniging Santé. “Maar maandagavond ga ik waarschijnlijk wel even de stad in.”

Wammes Bos en Wendy Degens

“Moet ik dat zien? Is dat geen waste of time?”
cakepop
Auteur: Wendy Degens
Cakebakelove.nl
Categoriëen: Nieuws

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.