André Rieu als onderzoeksobject

23-05-2013

MAASTRICHT. Vier Maastrichtse wetenschappers gaan het ‘fenomeen’ André Rieu onderzoeken. Zij willen achterhalen wat het geheim is van deze Maastrichtse violist en orkestleider. Waarom slaat zijn muziek bij zo’n breed publiek aan? Hoe lukt het hem om de grens tussen klassieke en populaire muziek te laten vervagen? En waarom wordt filmmuziek uit bijvoorbeeld Gone with the Wind een hit wanneer deze wereldberoemde Maastrichtenaar het op zijn speellijst zet? Heeft dit te maken met nostalgie, herinneringen?

Jac van de Boogard van het Sociaal Historisch Centrum Limburg, nam samen met Maaike Meijer (gespecialiseerd in onderzoek naar de grenzen tussen hoge en lage cultuur), Peter Peters en Louis van den Hengel (alle drie verbonden aan de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen), het initiatief voor dit project. “Rieu was een klasgenoot van mij op het stedelijk gymnasium in de stad. We zijn elkaar uit het oog verloren, maar sinds een jaar of vijf hebben we weer contact.” Rieu heeft inmiddels toestemming gegeven voor het project en de wetenschappers hebben al enkele concerten van hem bezocht, onder andere het kroningsconcert op het Amsterdamse Museumplein. Zij zullen ook tijdens de komende Vrijthofconcerten veldwerk verrichten.

Het onderzoek moet uitmonden in wetenschappelijke publicaties, een conferentie, een filmdocumentaire en een boek voor de fans gebaseerd op de wetenschappelijke publicaties. Dit laatste gaat Van de Boogard schrijven en wordt uitgegeven in het Nederlands, Duits en Engels. De onderzoekers verwachten dat eind 2015 het project wordt afgerond.

Als een soort kick off verzorgen ze op 5 en 6 juli een André Rieu Academie, ofwel een middag over het ‘fenomeen Rieu’, speciaal voor mensen die ‘s avonds het concert van hem op het Vrijthof bezoeken (kosten 10 euro). Op het programma staan drie lezingen: over de geschiedenis van de wals door Van den Boogard, de globalisering van de creatieve industrie door Peters, en over nostalgie en de terugkeer van het volksfeest door Meijer. Verder is er ruimte voor discussie, koffie, vlaai en een glas prosecco.

 

 

André Rieu als onderzoeksobject
613x365[1]
Auteur: Riki Janssen
archief Nederland 1
Categoriëen: Nieuws, Wetenschap

Reacties

anonymous

@redactie

Wie precies financierd met een half miljoen euro's
dit onderzoek ?Voeg reactie toe

privacy link