Een proefschrift, twee verdedigingen

12-09-2013

MAASTRICHT. Vorige week in Aken, vandaag in Maastricht. Anette Christ verdedigt in één week twee keer haar proefschrift. Ze krijgt één doctorsbul met daarop het logo van zowel de RWTH Aken als de Universiteit Maastricht.

Anette Christ is de eerste promovendus die het Maastricht-Akens samenwerkingsverband EuCAR (Euregio Cardiovascular International Research Training Group Arterial Remodeling, opgericht in 2009) aflevert.  EuCAR, waar de Maastrichtse School for Cardiovascular Diseases Carim deel van uitmaakt, wordt gesubsidieerd door de Nederlandse onderzoeksorganisatie NWO en haar Duitse evenknie. Deze ‘joint promotie’ laat letterlijk zien, aldus de promovenda, dat de “samenwerking  werkt”.

Twee keer verdedigen, betekent twee keer stress, erkent Christ opgewekt. In haar proefschrift, getiteld Dendritic cells in hyperlipidemia-associated atherosclerosis, laat ze (onder andere) zien dat bij de vernauwing van de vaten – vaak veroorzaakt door een te hoog cholesterolgehalte in het bloed - ook het eigen immuunsysteem een negatieve rol speelt. “In Aken ging het goed, vorige week. In Duitsland vragen ze meer naar algemene vakkennis, willen ze weten of je niet te gespecialiseerd bent. Ik moest weer opnieuw de boeken induiken. Het is een vraag- en antwoordspel. In Maastricht zal de corona veel meer ingaan op mijn proefschrift en zal er een discussie ontstaan. Ik houd meer van die interactie. Je moet inzicht in de materie tonen, verbanden kunnen leggen en jouw bevindingen linken aan andere onderwerpen.”

Er zullen nog enkele ‘joint promoties’ vanuit EuCAR volgen. Christ vertrekt binnenkort voor twee jaar naar Amerika waar ze als post doc verder gaat met haar onderzoek.

 

 

Een proefschrift, twee verdedigingen
Anette Christ