Fixus rechten alweer van de baan

13-11-2013

MAASTRICHT. De landelijke numerus fixus, die dit academisch jaar werd ingevoerd voor alle Nederlandse bachelor rechtenopleidingen, wordt volgend jaar alweer afgeschaft. De VSNU, de Vereniging van Universiteiten, heeft dat deze maand besloten. Universiteiten die wel een studentenstop willen, mogen dat blijven doen.
De Maastrichtse rechtenfaculteit is blij met de afschaffing. “Ons grootste probleem met de landelijke fixus was dat DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) de studenten erg laat plaatste, pas na 15 juli”, zegt directeur Marlies van Dongen. “Zeker buitenlandse studenten willen niet zo lang in onzekerheid zitten. Ze haken af en kiezen voor een andere universiteit. Voor ons heeft dat dus nadelig uitgepakt. We hebben in totaal zo’n 70 studenten minder.”
In Maastricht zullen rechtenstudenten, net als voorheen, weer worden toegelaten op basis van matching en binding. De faculteit verplicht toekomstige studenten om tijdens de inschrijving via Studielink een vragenlijst in te vullen. Op basis van schoolcijfers, studievaardigheden, bijbaantjes, verwachte aantal zelf-uren, et cetera, besluiten de juristen of er een match is. “Als studenten zich op tijd inschrijven en goed scoren op de vragenlijst, kunnen we ze vroegtijdig laten weten dat ze zijn toegelaten. Dat geeft zekerheid”, aldus Van Dongen.

Auteur: Wendy Degens
Categoriëen: Nieuws,

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.