Piraterij is een misdrijf

Film: Captain Phillips

19-11-2013

Het verhaal: In 2009 is het Amerikaanse vrachtschip MV Maersk Alabama op weg van Oman naar Kenia. Vlak voor de Somalische kust wordt de bemanning overvallen door een kleine boot met vier piraten. De kapitein (Tom Hanks) wordt gegijzeld. Het resulteert in een krachtmeting die voor beide partijen grote gevolgen zal hebben.

Kaap een ticket, want:

- Paul Greengrass (United 93) behoort samen met Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty) tot de wereldtop in het genre van de politieke thriller. Hij trekt zijn verhalen op uit de stofwolken van de maatschappelijke actualiteit en verpakt ze in een nagelbijtend spannende cinema vérité-stijl. Weinig andere cineasten zijn in staat om aan zoiets eenvoudigs als twee groene stipjes op een radar zo’n overweldigend fysiek gevoel van dreiging mee te geven.

- Bekende acteurs zitten dit soort docudrama’s alleen maar in de weg, maar Tom Hanks overtuigt desondanks. De slotscène – met Hanks in posttraumatische shock – behoort zelfs tot het beste uit zijn carrière.

- Zei ik wat vriendelijks over Hanks? Vergeet Hanks, want de beste acteur aan boord is Barkhad Abdi, een in Minneapolis van de straat geplukte immigrant zonder acteerervaring die de piratenleider Muse vertolkt. Een Afrikaan met een knokig gezicht wiens dagelijks maal bestaat uit het kauwen van qat en die acteert met de intensiteit van een man die niets te verliezen heeft.

- Critici die beweren dat Captain Phillips propaganda voor de heroïsche Amerikaanse krijgsmacht is, hebben niet goed opgelet. Honderden gespierde Amerikanen die met het meest geavanceerde wapentuig denkbaar uitrukken tegen vier ondervoede vissers met aftandse kalasjnikovs: je moet wel blind zijn om daar niet ook een commentaar op de misplaatste overmacht van de Amerikaanse oorlogsmachine in te zien.

Laat alle hoop varen, want:

- De film is gebaseerd op feitelijke gebeurtenissen, maar de waarheid wordt hier zwaar geweld aangedaan. Nu is film geen geschiedenisles, maar Greengrass gaat wel heel soepel met de feiten om. Zo gedroeg de in de film zeer gewetensvolle Phillips zich volgens sommige crewleden in het echt al bijna net zo onverantwoordelijk als de Italiaanse kapitein van de Costa Concordia.

Het salomonsoordeel: Een zenuwslopend spannende thriller die ook nog eens getuigt van maatschappelijk engagement.

Mark Vluggen

Check the full film programme here: Lumière and Pathé

Piraterij is een misdrijf
captain_phillips_02037575_st_1_s-high

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.