UM gaat biefstuk kweken

World Technology Award voor Maastrichtse fysioloog Mark Post

20-11-2013

MAASTRICHT. De handtekening is nog niet gezet maar de besprekingen zijn zo goed als rond: Google-oprichter Sergei Brin zal het kweekvleesonderzoek van prof. Mark Post voor nog eens twee jaar financieren. In dat onderzoek gaat Post, die vorige week de World Technology Award in New York won, niet alleen hamburgers kweken maar ook biefstuk.

Hoeveel Brin investeert, zegt de Maastrichtse fysioloog Mark Post liever niet. “Het is genoeg om twee jaar onderzoek te doen met een team van vijftien mensen. Dat gebeurt in Maastricht.” In het hamburgerproject stak de Google-oprichter 700 duizend euro.

Wat behelst het nieuwe onderzoek? “We gaan vier dingen doen. We zullen vet aan de hamburger toevoegen om de smaak te verbeteren. We willen het vlees duurzamer maken, wat betekent dat we de dierlijke producten, zoals het kweekserum en de biomateriaaldrager van de cellen, zullen vervangen door synthetisch materiaal. En we gaan protocollen formuleren die ‘opschaling’ van de productie mogelijk maken, iets wat ook consequenties zal hebben voor het kweekproces.”

Tot slot zal Post naast hamburgers ook “dikke stukken vlees” waaronder biefstuk maken. “Dat is een grote uitdaging, want je moet zorgen dat het kweekmedium via een stelsel van bloedvaten diep in het vlees kan doorsijpelen. In vergelijking daarmee is een hamburger maken makkelijk. Waarom biefstuk? Voor de slagingskans en acceptatie van kweekvlees is het noodzakelijk dat mensen verschillende producten kunnen kopen. Ofschoon gemalen vlees 50 procent van de vleesconsumptie uitmaakt, blijft het een bijproduct van hele stukken vlees,.”

Sinds de kookshow in Londen ontbreekt het Post niet aan erkenning. Vorige week vrijdag (15 november) ontving hij in New York de World Technology Award in de categorie milieu. Andere winnaars waren onder anderen Wiki-oprichter Julian Assange, Google-CEO Eric Schmidt en de enige andere Nederlander, kunstenaar Daan Roosegaarde.

“De uitreiking vond plaats tijdens een gala in de TIME LIFE Tower. We hebben in Maastricht ook weleens deftige sessies maar die vallen in het niet bij deze Amerikaanse bijeenkomsten, waarbij mannen in black tie moeten verschijnen. Ik had me voorgenomen om even aan te kijken hoe een en ander zou verlopen maar ik was de eerste winnaar die naar voren werd geroepen. Ja, net als bij de Oscar-uitreiking hou je dan een praatje van twee minuten. Ik ben heel blij met de prijs, toch een erkenning uit onverwachte hoek.”

UM gaat biefstuk kweken
biefstukhaas