“Eén keer ben ik in elkaar geslagen door de oproerpolitie”

Kijk ik om me heen, sta ik midden in mijn leven (Loesje)

18-12-2013

Achternaam: Wilkinson * Voornamen: Robert (Bob) John Duncan * 64 jaar * In het dagelijks leven: docent Engelse academische schrijfvaardigheden *Woonplaats: Maastricht *Geboren in: Londen * Burgerlijke staat: weduwnaar

Toen

Tuin We hadden vroeger een enorme tuin, geweldig om in te spelen. Ik weet nog dat mijn ouders op bezoek waren geweest bij de buren, die een zwembad hadden. Ze vertelden hoe leuk dat was. De dag erna begonnen mijn twee oudere broers met graven. Mijn jongste broer en ik hebben in dat zwembad leren zwemmen. Hij sprong erin en toen dacht ik: dan kan ik het ook. Kostschool In 1965 verhuisden mijn ouders van Engeland naar Amerika. Ik wilde niet mee. Het was het jaar van mijn O-levels (het nationale examen als je 16 bent) en ik wilde niet van schoolsysteem wisselen. Dus ging ik naar kostschool. Het was helemaal niet leuk. Ik kwam er te laat bij, de groepjes hadden zich al gevormd. En mijn oude vriendschappen verwaterden, omdat we elkaar niet meer zagen. In de vakanties ging ik naar een paar oudere tantes. Zij waren fantastisch. Ze stimuleerden me altijd om avontuurlijk en silly te zijn. Activist Ik ging in 1967 naar Parijs om Frans te studeren. Er waren veel demonstraties tegen onder andere de Vietnamoorlog. Ik liep vaak mee, ging naar bijeenkomsten. Eén keer ben ik in elkaar geslagen door de oproerpolitie. Voordat ik bewusteloos op de grond viel, zag ik hoe een meisje hard op haar hoofd werd geslagen. Er was een soort explosie van bloed. Dat beeld is me altijd bijgebleven. Ik werd door vrienden naar een café gedragen. Een medisch student heeft me onderzocht, als ik naar de dokter ging, liep ik het risico terug naar Groot-Brittannië gestuurd te worden. Eva Ik ontmoette mijn vrouw op mijn eerste werkdag als leraar Engels aan een universiteit in Tsjechië-Slowakije. Ze bood aan om me te helpen met mijn Slowaaks. Ik heb geluk gehad met haar, ons huwelijk was heel goed. We begrepen elkaar, luisterden goed. We verschilden genoeg in karakter om het interessant te houden, maar hadden ook veel gemeenschappelijk. We hebben geen kinderen. Eva kon ze niet krijgen, dat heeft ze meteen verteld en ik heb het geaccepteerd. Vijf jaar geleden is ze overleden. De laatste vijftien jaar was haar gezondheid slecht. Ze had de ene ziekte na de andere. Uiteindelijk kreeg ze keelkanker. Na veel ingrijpende operaties – waardoor ze onder andere niet meer kon praten – had ze er genoeg van. Geen behandelingen meer. Toen ze een longontsteking kreeg en in coma raakte, heb ik de beademing stopgezet. Het duurde drie jaar voordat ik mezelf weer kon vermaken. Dubbelspion Toen ik in Tsjechië-Slowakije woonde werd ik regelmatig door de politie ondervraagd. Zowel daar als in Engeland. Ik heb nooit begrepen waarom, ik deed niets illegaals. Het hoofd van de geheime politie in Oost-Slowakije leek me de hand boven het hoofd te houden. De gesprekken waren vriendelijk, hij werd zelfs een soort vriend. Ik ben er onlangs achter gekomen dat mijn oudste broer, die bij de luchtmacht zat, van die man wist. Volgens hem was hij van de KGB. . Maar misschien was die man een dubbelspion en heb ik onbewust informatie over en weer gebracht.

Nu

Pensioen Per 1 mei ga ik met pensioen, dan ben ik 65. Ze kunnen me opnieuw inhuren als freelancer. Daar ben ik zeker in geïnteresseerd. Lesgeven geeft me zoveel plezier. Ik heb mensen uit heel verschillende vakgebieden lesgegeven en van ieder van hen heb ik heel veel geleerd. Ik zie het als mijn taak om wetenschappers in het Engels te leren zeggen wat ze iedere dag doen. Ik ben erg nieuwsgierig, dus vaak zoek ik het originele artikel op waaruit ze in hun tekst citeren. Oekraïne Ik ben geïnteresseerd in politiek, maar een activist ben ik niet meer. Het zit nog in mijn bloed, maar ik doe het nu vanuit mijn stoel. Ik heb bijvoorbeeld veel vrienden in Oekraïne. Die stuur ik supportmails, nu ze daar voor de zoveelste keer een nieuw politiek systeem willen. Taal Dit jaar was de derde conferentie over ‘Integrating language and content in high education’, waar ik sinds de eerste bijeenkomst in 2003 bij betrokken ben. Daar praten we met onderwijsexperts van over de wereld over zaken als ‘hoe zet je een opleiding in een andere taal op’. Uit iedere bijeenkomst ontstaan boeken, ik ben bezig dat van dit jaar samen te stellen én om het congres van 2015 te organiseren in Brussel.

 

Straks

Romans Ik heb vijf tot zes verhalen in mijn hoofd. Als ik die allemaal in boekvorm heb gegoten en niemand ze wil uitgeven, dan weet ik dat ik niet kan schrijven. Het plan voor één van de romans had ik al helemaal uitgewerkt toen zowel mijn laptop als mijn back-up schijf werden gestolen. Dus nu moet ik opnieuw beginnen. Het is niet alleen maar slecht, ik was toch al niet helemaal gelukkig met hoe het liep. Het is een spannend verhaal, over verraad en wraak. Reünie Volgend jaar heb ik weer een reünie in Bretagne met mijn dansgroep, de Red Branch Morris Side. Morris dancing is een traditionele Engelse groepsdans. Ik ben het gaan doen toen ik in de jaren zeventig in Noord-Ierland woonde. We vieren onze tournee van 1976, dus een 38-jaar jubileum. We waren bang dat er in 2016 – bij het 40-jarig jubileum – niet meer genoeg mensen zouden kunnen dansen. Moeder Ik wil mijn moeder vaker gaan bezoeken. Ze is 90 en woont in het noorden van Engeland. Ze heeft een paar beroertes gehad, maar ze is mentaal en fysiek nog goed bij. Ik ga proberen iedere drie maanden langs te gaan. Ik blijf in Nederland. Hier zijn mijn vrienden, ik woon hier al dertig jaar.

 

“Eén keer ben ik in elkaar geslagen door de oproerpolitie”
tns