Gezondheidsuniversiteit wint Studentenprijs 2014

“De grens tussen de medische en normale wereld vervaagt”

02-09-2014

MAASTRICHT. Hoe zien bloedvaten eruit? Wat is het effect van inspanning op je hart? Hoe proeven we? Wat doen eiwitten voor je lichaam? Allemaal vragen die aan bod zijn gekomen tijdens een van de thema-avonden van de Gezondheidsuniversiteit. Sinds 2012 organiseren geneeskundestudenten deze avonden om het ‘gezondheidsbewustzijn’ van de inwoners van Maastricht te bevorderen. Maandag, tijdens de opening van het academisch jaar, kreeg het bestuur de Studentenprijs 2014.

Het idee komt uit Duitsland. “Drie studenten – Leo Föhr, David Schmidt en Nandi Meijs – hebben het naar Maastricht gehaald”, vertelt Yuri Foreman, verantwoordelijk voor de financiën en de logistiek. “De avond begint met een lezing, vervolgens is er een informatiemarkt met posters over verschillende deelvragen en tot slot worden de bezoekers opgedeeld in onderwijsgroepen van tien mensen en bespreken ze met een tutor de lesstof.”

Die tutoren, dat zijn geneeskundestudenten (vanaf het derde jaar) en A-KO's (studenten die tot basisarts én klinisch onderzoeker worden opgeleid). “Zij leren er ook van. Ze moeten de stof uitleggen aan leken, iets wat je later als arts ook moet doen.” Het publiek is heel divers; gezinnen, ouderen, maar ook studenten van andere studies. “We krijgen enthousiaste reacties”, zegt Veronique Schiffer, pr-functionaris. “Mensen vinden het leuk om een kijkje in de keuken te nemen. De grens tussen de medische en de gewone wereld vervaagt. Sommigen doen al vanaf de eerste reeks mee. En toen ik een keer een dag te laat was met het uploaden van de lesstof op de website, kreeg ik meteen vijf mailtjes.”

Het aantal deelnemers varieert tussen de 100 en de 180. “We hebben vorige keer een maximum van 200 aangehouden, zodat het niet te druk wordt op de infomarkt”, zegt Schiffer. Er zijn wel mogelijkheden tot groei – de zaal is groot genoeg en er zijn voldoende lokalen voor de onderwijsgroepen – als er een oplossing voor de infomarkt gevonden kan worden en er genoeg tutoren zijn.

De inschrijfperiode voor de nieuwe reeks, in november, start volgende week. “Het onderwerp is kanker. Het is voor het eerst dat een ziekte het hoofdonderwerp is, tot nu toe ging het vooral over de werking van het lichaam”, zegt Schiffer. “Ik denk dat het qua inschrijvingen twee kanten op kan gaan. Of het loopt storm omdat het enorm leeft in de maatschappij, bijna iedereen kent wel iemand met kanker, of mensen blijven weg omdat ze het als iets negatiefs ervaren.”

www.gezondheidsuniversiteit.nl

Gezondheidsuniversiteit wint Studentenprijs 2014
Vlnr: Veronique Schiffer, Yuri Foreman, Rob van Gassel. Laura Fransen kon niet aanwezig zijn.
Auteur: Cleo Freriks
Loraine Bodewes
Categoriëen: Nieuws,
Tags: openingacjaar2014

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.