“Ik wil mijn judocarrière niet opgeven voor mijn studie”

Kijk ik om me heen, sta ik midden in mijn leven (Loesje)

04-09-2014

Achternaam: Müllenberg * Voornaam: Lisa * 18 jaar * In het dagelijks leven: eerstejaars geneeskunde, judoka (nationale selectie) * Woonplaats: Maastricht * Geboren in: Maastricht* Burgerlijke staat: vrijgezel

Toen

Judo Ik was drie toen ik begon met judo. Ik vond het meteen erg leuk, ben steeds meer gaan trainen en beter geworden. Judo geeft me een goed gevoel. Ik vind het moeilijk te omschrijven, maar het heeft te maken met de aanval op de tegenstander. Oorspronkelijk is het een verdedigende sport, maar tegenwoordig is het vooral een combinatie van aanval en verdediging. Sinds mijn veertiende ben ik professioneel judoka. Niet van de ene op de andere dag natuurlijk; je werkt er naartoe. Ik kreeg een brief van de Judo Bond Nederland waarin ik werd gevraagd voor de nationale selectie. Sindsdien reis ik twee keer per week naar Nieuwegein om te trainen. Nu ik achttien ben, mag ik in mijn eentje in de auto – ik haalde mijn rijbewijs op mijn zeventiende, maar tot je achttiende moet er verplicht een ‘begeleider’ mee. Het is iedere keer een hele rit, ja, ik mag mijn ouders dankbaar zijn. Mijn vader is judotrainer, net als mijn opa die nog steeds een keer per week les geeft. Hij heeft ook een eigen club, Judoteam Maastricht. Ik heb overigens ook andere sporten – en allemaal best lang – gedaan: schaatsen, dansen, zwemmen, snorkelen, golf. Ik heb zelfs piano gespeeld, maar door het vele trainen had ik daar geen tijd meer voor.

Porta Mosana Mijn middelbare school – tweetalig atheneum op Porta Mosana – heeft mijn sportcarrière altijd gestimuleerd, docenten hielden er rekening mee. Ik train al jaren zo’n 16 uur per week, in Nieuwegein, Maastricht, Keulen, Eindhoven en Sittard. Tijd voor huiswerk? Die tijd maakte ik, of niet. Ik heb altijd vriendinnen om me heen gehad; we gingen de stad in, samen lunchen. Nee, ik was geen buitenbeentje.

Geen God Op papier ben ik katholiek, maar ik geloof er niet in. Mijn lievelingsoom overleed op zijn 39e aan een hartstilstand, ik was een jaar of tien. Twee jaar later stierf mijn opa, ook aan een hartstilstand. Ik dacht: ‘Er kan toch geen God zijn als dit allemaal gebeurt?’ Mijn oom woonde naast ons, in Scharn. Hij was een groot fan van mij. Mijn zus en ik deden alles met hem: spelletjes en met zijn hond wandelen. De hond woont sinds zijn overlijden bij ons.

Ingetapete enkel Judo is een blessuregevoelige sport. Ik herinner me één keer dat ik, tegen het advies van mijn fysio en mijn ouders in, met een gescheurde enkelband naar een groot internationaal toernooi in Erfurt ging. Ik kwam er binnen op krukken, mijn enkel werd goed getapet, ik ging de mat op en won er een gouden medaille.

Nu

Olympische spelen Ik ben net een paar dagen terug uit China, Nanjing, waar ik uitkwam voor de nationale selectie tijdens de Jeugd Olympische Spelen. We waren er met 41 Nederlandse sporters (allerlei sporten). Ik was de enige vrouwelijke judoka uit Nederland, want er mocht er maar één gaan. Ik heb nu even rust qua training, en dat komt maar weinig voor. Ik heb geen zomer- of kerstvakanties. De laatste reizen die ik met mijn ouders en zusje heb gemaakt – een rondreis door Amerika en een cruise – zijn alweer van jaren geleden. Maar ik mis het niet. Liever deze ervaring in China dan een zomer naar Frankrijk of waar dan ook. Deze week ben ik begonnen aan mijn eerste jaar geneeskunde; de topsportregeling moet ik nog in gang zetten.

Spreekbeurt Thuis ligt de gouden Olympische medaille, op een speciale plek in de woonkamer. Deze heb ik 21 augustus, op mijn verjaardag, gewonnen op het onderdeel ‘teamwedstrijd’, waarbij ik met zeven judoka’s uit verschillende landen een team vormde. We stonden achter en niemand dacht dat we zouden winnen, maar in de finale, in de laatste seconden, scoorde ik een ippon, het maximum aantal punten waarbij je de tegenstander op zijn rug gooit. Ik bewaar alle bekers en medailles. Als kind nam ik regelmatig een trofee mee naar school. Nee, niet al mijn spreekbeurten gingen over judo, dat mocht niet, alleen die in groep vijf. Zonder een letter op papier praatte ik een half uur vol.

Straks

Chirurg Al sinds de tweede van het atheneum weet ik dat ik chirurg wil worden. Ik kreeg zelfs een 10 voor het ontleden en natekenen van een hart. Chirurgie lijkt me superleuk. Geweldig toch dat je op een bepaald moment – zeker als het snel moet gebeuren – mensenlevens kunt redden?

Topper Over een paar maanden beginnen de kwalificaties voor de EK’s en WK’s. Ik ga door met trainen, ik wil mijn judocarrière niet opgeven voor mijn studie. Je kunt geen judotopper meer zijn op je 40e. Tot een jaar of 35 kun je aardig op hoog niveau meedraaien, maar daarna houdt je lichaam het niet meer vol. Het is een fysiek zware sport waarbij je continu gefocust moet zijn. Een wedstrijd duurt gemiddeld vier minuten. Iemand die geen judoka is, houdt het misschien een paar seconden vol.

“Ik wil mijn judocarrière niet opgeven voor mijn studie”
TNS
Auteur: Wendy Degens
Photostique

Reacties

Marcel Mingels

Wij hebben deze Kanjer van dichtbij mogen
Meemaken. In de les auto leer je ienand echt
Kennen. Lisa heeft niet alleen een Passie maar
Vooral een leefwijze wat bestaat uit ongelofelijk
Veel discipline.GOUD was voor ons Geen verrassing
Lisa verdiend echt een hele GROTE sponsor

Wij hebben haar op onze manier kunnen helpen
Daar zijn wij trots op. En dat Lisa het vertrouwen
Heeft in onze Rijschool.
Prachtig dat wij een Olimpisch kampioen het
Rijbewijs hebben bezorgt.

Grt marcel mingels
Ps. Lisa. Haal nog meer Erenmetaal binnen

Mullenberg

Een mooi verhaal Lisa, zo is het en wij hopen dat alles zoals het beschreven staat ook uit komt. Oma en Opa

Voeg reactie toe

privacy link