Eerste alternatieve opening, over 'science as war zone' en 'Leading in earning'

Alternatieve opening van het academisch jaar in Landbouwbelang

04-09-2014

MAASTRICHT. Voor het eerst in de geschiedenis van de Universiteit Maastricht was er een alternatieve opening van het academisch jaar. Op 1 september, dezelfde dag als de formele plechtigheid, dat wel, maar zonder het pluche van het Vrijthoftheater, prijsuitreikingen, hoogleraren in toga of een keynote speaker à la Jennifer Barnes. In plaats daarvan: zes sprekers, een bühne, houten bankjes, bier en bionade in het Landbouwbelang. De initiatiefnemer, het platform Hervorming Nederlandse Universiteiten (H.NU), wil aandacht voor de kwaliteit van het huidige onderwijs- en onderzoeksysteem. De boodschap is niet nieuw, de pijnpunten zijn al vaak blootgelegd: perverse prikkels om te publiceren, concurrentie vanwege subsidies, fraude, werkdruk, een PR-boodschap waarbij alles draait om het imago en de universiteit als ‘bedrijf’. Maar zolang er van “een serieuze verandering van academia” geen sprake is, blijft het platform H.NU een kritisch geluid geven.

Frank Huisman, hoogleraar geschiedenis der geneeskunde in Utrecht, tevens werkzaam in Maastricht en een van de vier kartrekkers van het initiatief Science in Transition (SiT), trapt maandagavond af voor minstens zestig toehoorders, studenten en een handvol stafleden, voornamelijk van de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen.
Op dezelfde dag publiceert SiT een statement, met als belangrijkste boodschap dat discussies over de toekomst van universiteiten “nogal academisch en vrijblijvend” zijn. Er zijn volgens hen maar weinig mensen die tegen de stroom in roeien.

Klik hier voor het uitgebreid Engelstalig artikel

Eerste alternatieve opening, over 'science as war zone' en 'Leading in earning'
Andreas
Auteur: Wendy Degens
Loraine Bodewes- Presentatie van promovendus Andreas Mitzschke
Categoriëen: Nieuws, Wetenschap
Tags: openingacjaar2014

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.