Levenskunst

Medewerkerscolumn

16-09-2014

György Konrád zei: “Op de vraag naar de zin van het leven, antwoordt iedereen met zijn levensloop.”

Wie het boek Geluk van deze joods-Hongaarse schrijver gelezen heeft, weet dat Konrád op een aantal momenten in zijn leven door ongelooflijk toeval aan de dood is ontsnapt. Als je zo dicht bij de aan/uit knop van het leven hebt gestaan, is de vraag naar de zin van het leven een groteske.

In juli werd ik 58 jaar. Ik begin “naar de schop te ruiken” zoals mijn zwager onze sterfelijkheid noemt. In de contemplatieve stemming veroorzaakt door mijn verjaardag, las ik twee artikelen in NRC (weekendeditie 12/13 juli) die mij in verwarring brachten.

Allereerst was er het interview met filosoof Joep Dohmen die binnenkort met emeritaat gaat als hoogleraar Wijsgerige Ethiek aan de Universiteit voor Humanistiek. Aan het eind van deze professionele rit waarin hij specialist werd in de ‘Levenskunst’, geeft hij toe in de praktijk van zijn eigen leven het gepredikte te weinig toegepast te hebben. Ten koste van vriendschappen, muziek en de liefde heeft hij de wetenschap van de Levenskunst beoefend.

Een pagina eerder is Pieter Steinz aan het woord. Hij leest en herleest boeken die een verbinding leggen met de onverbiddelijke spierziekte ALS, waaraan hij lijdt. In deze editie beschrijft Steinz De Toverberg van Thomas Mann over een tuberculeuze jongeman in een Zwitsers kuuroord. Hij ziet slechts één overeenkomst tussen zijn ‘Werdegang’ en die van Manns hoofdpersoon, die na zeven jaren van behandeling genezen de Toverberg afwandelt, rechtstreeks de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog in. Steinz’ vooruitzicht is vergelijkbaar: geen van de dure operaties, medicijnen en langdurige intensieve verzorging zullen hem voor de dood behoeden. Een staaltje ironie, zoals Steinz het noemt.

En dan stort een week later de MH17 neer. Vol mensen die misschien dankzij Joep Dohmens boeken hun leven in eigen hand namen om elders een nieuwe start te maken, of die de keuze maakten tijd met hun gezin door te brengen en het leven te vieren in exotische oorden. 

Dohmen raakte gefascineerd door Nietzsche: “Wij hebben ons tegenover onszelf voor ons bestaan te verantwoorden. Daarom willen wij ook de werkelijke stuurman van dit bestaan zijn en niet dulden dat onze existentie op een gedachteloze toevalligheid gaat lijken.”

Zoek de stuurman.

Ellen Krijnen,

Manager Maastricht Summer School / Manager Graduate School of Business and Economics

Levenskunst
EllenKrijnen Observant
Auteur: Redactie
Tags: ellen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.