I ? Yogya

22-09-2014

"Yogyakarta is een vieze stad. Dat is een moedige uitspraak, want voor je het weet beland je voor een paar nachten op het politiebureau, ook al zegt de sultan het zelf ook", schrijft Fokke Fernhout.
Fernhout, hoofddocent grondslagen en methoden van het recht aan de Maastrichtse rechtenfaculteit, doet verslag vanuit Indonesië. Hij werkt de komende weken als ‘visiting professor’ aan de Universitas Gadjah Mada, een Indonesische staatsuniversiteit in Yogyakarta.

Java is overvol en de steden zijn vergeven van stinkende scootertjes die als vliegen door de straten zwermen. Dat komt doordat al onder Suharto het ‘brood en spelen’ van de Romeinse keizers werd vertaald naar ‘benzine en goedkope brommers’. Een motorfiets van € 3000 kost hier € 800 en kan dan ook nog worden gefinancierd met een door de staat gesponsorde lening bij de bank. Voor een liter benzine voor diezelfde motorfiets ben je een schamele € 0,40 kwijt, dankzij subsidie van de overheid. Het gevolg is dat tijdens het spitsuur duizenden in de zon glimmende helmpjes de weg versperren, zeker in een stad als Yogyakarta met haar 120 duizend studenten.

Maar er waait een nieuwe wind door Indonesië. De verkiezingen zijn gewonnen door Pak Jokowi, met wie eindelijk het integere gezond verstand aan de macht is gekomen. Daarop vooruitlopend kondigde de nog regerende president in augustus al een bezuiniging op de subsidie op brandstoffen aan. Dat leidde acuut tot hamsterwoede onder de bevolking. Er stonden kilometerslange rijen scooters bij de benzinestations. Men moest zelfs een beroep doen op het leger om daar de orde te handhaven.

Op donderdag 30 augustus staat studente notarieel recht Florence Sihombing van de Universitas Gadjah Mada ook in zo'n rij, niets vermoedend van de radicale wending die haar leven krijgt. Met nog een paar uur wachten voor de boeg besluit ze af te zien van de goedkope, gesubsidieerde benzine voor motorfietsen en de duurdere, ongesubsidieerde Pertamax 95 te nemen. Daarvoor wisselt ze van rij. Auto's kunnen alleen rijden op Pertamax, zodat er bij die pomp nauwelijks gewacht hoeft te worden.
De pompbediende weigert haar echter Pertamax te verkopen en met hulp van de aanwezige militairen wordt ze onder luid protest terug gebonjourd naar de rij voor motorfietsen.
Florence is laaiend en lucht, zodra ze thuis is, haar hart op Path, het in Indonesië populaire alternatief voor Facebook. Ze schrijft: “Yogya is arm, onnozel en cultuurloos. Geen van mijn vrienden wil in Yogya wonen. De mensen van Yogya zijn boeven.” Die zinnetjes worden in een mum van tijd door het hele land geretweet.

Toen ook nog eens bleek dat een journalist haar protesten bij de pomp toevallig had gefilmd, werd het een nationale rel: Florence had Yogya beledigd!
Voor beledigingen zijn Indonesiërs erg gevoelig en voor dit delict wordt er een ruim slachtofferbegrip gehanteerd. Binnen een paar uur was er aangifte gedaan door verschillende maatschappelijke organisaties zoals de Beweging Liefde voor Indonesië en de Padvindersvereniging Yogyakarta. Ook al had Florence op vrijdag laten weten dat het haar speet, toch belandde ze dankzij ? voor Indonesië ongekend ? doortastend politieoptreden op zaterdag in een cel op het politiebureau.
De dagen daarna kon alleen intensieve pendeldiplomatie van de decaan van de rechtenfaculteit Flo nog redden van de ondergang. Samen met ‘strafrechtspecialisten’ van de faculteit reed hij dagenlang op en neer tussen universiteit, politiebureau, het kantoor van de advocaat van de aangevers en het paleis van de sultan. Nadat Florence nog eens in een uitgebreide publieke verklaring haar spijt had betuigd en de decaan had toegezegd dat de ethische commissie haar nog onderhanden zou nemen, was de sultan bereid haar excuses te aanvaarden.
Florence werd vrijgelaten, maar zal nog wel voor de strafrechter moeten verschijnen. Want de lokale padvinders beledigen door te zeggen dat er iets niet goed is met Yogya, dat kan natuurlijk niet. Ik neem het daarom terug: Yogya is best wel schoon.

Fokke Fernhout

 

 

Voortbouwend op een project van Mundo (Maastrichts Centrum voor internationale samenwerking in academische ontwikkeling) met de Universitas Gadjah Mada, een Indonesische staatsuniversiteit in Yogykarta is er een ‘double degree programma’ van vier jaar opgezet waarbij Indonesische studenten twee jaar in Indonesië en twee jaar in Maastricht studeren.
Fokke Fernhout promoot het programma in Indonesië. Bovendien is hij er twee maanden per jaar ‘visiting professor’. Hij geeft er les aan Indonesische studenten. "Dat is verschrikkelijk leuk en spannend, vooral omdat hier niets gaat zoals je dat gewend bent."

 
I ? Yogya
florence
Auteur: Redactie
Studente notarieel recht Florence Sihombing protesteert bij de benzinepomp
Tags: fokke

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.