"Ik was opstandig, maar niet losgeslagen"

Kijk ik om me heen, sta ik midden in mijn leven - Loesje

02-10-2014

Achternaam: Vink  * Voornamen: Maarten Peter * Leeftijd: 39 jaar * In het dagelijks leven: hoogleraar politieke wetenschap * Woonplaats: Braga (Portugal) * Geboren in: Leiderdorp * Burgerlijke staat: getrouwd met Patrícia

TOEN
Kerk De eerste vijf jaar woonde ik in Roelofarendsveen in Zuid-Holland. Daarna verhuisden we naar Voorburg. Mijn vader werkte als scheikundige bij TNO in Delft, hij stapte elke dag op de fiets. Ik kom uit een gereformeerd gezin met een oudere zus en een jongere broer; tot mijn zes-, zeventiende ging ik naar de kerk, iedere zondag, catechese en al. Dat hoorde erbij. Ik vond het interessant, de zin van het leven vanuit filosofisch perspectief. Bovendien had ik heel wat vrienden uit de kerk. Maar hoe ouder ik werd, hoe meer ik het geheel ging beschouwen als socioloog, alsof ik erbuiten stond, en dat voelde niet goed.
Eigenwijs Ik deed de brugklas havo/vwo en stapte in het tweede jaar over naar vwo. Ik weet nog dat ik mijn boeken ophaalde en er Latijn en Grieks tussen zag liggen. Ik stapte naar de conrector en legde hem uit dat ik écht niet van plan was om gymnasium te doen. Zo eigenwijs was ik wel. Ik was opstandig, maar niet losgeslagen. Ik was een jongen met een grote mond. Ik had graag het laatste woord, docenten ergerden zich eraan. Mijn leraar Duits heeft me ooit met bureau en al uit het leslokaal gegooid.
Spoken Ik was goed in cijfertjes, ik heb nog nagedacht over bedrijfskunde in Groningen – volgens mij de enige open dag die ik heb bezocht. Toch werd het Leiden, politicologie. Ik was geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken, in het nieuws en de politiek. Er is mij ooit verteld dat ik als kind veel huilde; ik was bang voor spoken en geesten, en om mij rustig te krijgen, las mijn vader de krant voor, over het kabinet Den Uyl en zo. Misschien liggen daar de wortels (glimlachend). Ik was een actieve student, werkte hard voor de studievereniging. Ook was ik tijdelijk hoofdredacteur van een politicologisch magazine. Maar een carrière in de wetenschap, laat staan een toekomstige baan als hoogleraar, stond ver van me af. Tijdens het schrijven van mijn scriptie begon ik er wel steeds meer lol in te krijgen. Koen Koch (oud-hoogleraar internationale betrekkingen, red.) moedigde mij aan te promoveren. Tot 2003 ben ik in Leiden gebleven. Mijn vader, een echte bèta-man, noemde mij wel eens plagerig een ‘softe’ wetenschapper.
Liefde In Florence heb ik mijn vrouw Patrícia ontmoet. Ik werkte er bij het Europees Universitair Instituut. Het ligt prachtig, net buiten Florence, in de heuvels. Er zitten de beste mensen op het gebied van geschiedenis, rechten en Europese vraagstukken. Momenteel kom ik er nog zo’n zes weken per jaar, als mededirecteur van EUDO Citizenship (European Union Democracy Observatory on Citizenship). Ik woonde er in een appartementje in de stad, vond er makkelijk mijn draai en genoot van het Italiaanse leven. ’s Ochtends liep ik door het centrum en nam bus nummer 7 naar mijn werk. In die bus ben ik Patrícia tegengekomen. Zij was toen promovenda, op juridisch gebied. We gingen naar een seminar en ik vroeg – niet voor niets natuurlijk – of zij daar ook naartoe ging. Het was liefde op het eerste gezicht. Ik houd van haar uiterlijk, ze is slim, ze heeft humor. Op werkgebied matchen we; ook zij houdt zich deels bezig met mensenrechten, migratie en multiculturalisme.
Ballerig type Patrícia is Portugese en ik heb nagedacht over een positie bij een Zuid-Europese universiteit, maar dat is toch lastig voor een ‘buitenlander’. Er was een vacature bij European Studies in Maastricht. Ik nam de gok, terwijl ik het hele PGO-systeem niet kende. Zat ik daar tijdens mijn sollicitatie voor Tannelie (Blom, red.) en Esther (Versluis, red.): ik in pak, zij niet. Er hing een relaxte sfeer. Zij moeten ook gedacht hebben: ‘Wat is dat voor ballerig type uit Leiden?’

 

NU

Braga Ik ben veel in Maastricht, maar als iemand vraagt waar ik woon, is het Braga, in het noordwesten van Portugal. Patrícia werkt er aan de universiteit van Minho als universitair docent. Maar ze komt ook wel eens naar Maastricht. We reizen veel, houden ervan. Het maximum dat we elkaar niet zien, is drie tot vier weken. Telkens als ik in Maastricht moet zijn, huur ik ad hoc een studio of appartementje. Ik wil hier geen beslommeringen over elektra, water, et cetera. Vier jaar geleden zijn we getrouwd, ons appartement hebben we laten bouwen in Braga. We hebben geen kinderen en ik denk ook niet dat ze er gaan komen. Ons leven is goed, ik ben heel gelukkig.
Ongeduldig Patrícia en ik werken heel veel, we zijn serieuze workaholics. Zomers zitten we vaak een aantal dagen in het huis van mijn schoonouders, aan het strand. We spreken af dat we de eerste tien dagen niet e-mailen. Dat houd ik niet vol. Ik ben ongeduldig, ik wil dingen meteen in orde te maken.

 

STRAKS

Leerstoel Ik kijk niet langer dan vijf of tien jaar vooruit. Het gaat nu goed, ik heb onlangs een leerstoel gekregen, politieke wetenschap (in het bijzonder de politieke sociologie), en ik wil graag in Maastricht blijven. Het is een mooie en prettige plek om te werken, ik krijg alle ruimte om eigen onderzoek te doen. Ik ben niet bang voor de toekomst, ik heb sterk het idee dat alles wel goed komt.
Even weg Wensen zijn er altijd. Ik zou heel graag een tijdje werken in Zuidoost-Azië, in Singapore of Bangkok. Ik ben in New York geweest, met een beurs, en ik zou er zo weer terug willen voor een paar maanden.

 

TNS