New Yorkse band elk jaar in Sittard

Muziek: The Slackers

28-10-2014

Een bekende New Yorkse Ska-band die elk jaar een intiem optreden verzorgt in Sittard. The Slackers doen het al jaren, en wel in het kleine eetcafé Ernesto’s. Waar de aantrekkingskracht vandaan komt, is Ties van de Werff (33), promovendus bij de vakgroep filosofie (CMW), niet helemaal duidelijk. Later stuurt hij een 3voor12-website door waarop valt te lezen dat de café-eigenaar tijdens het eerste optreden in Nederland – Eindhoven, 1998 – zo laaiend was dat hij de band naar Sittard haalde en bevriend raakte met de muzikanten.

Van de Werff  is er een paar keer bij geweest in Ernesto’s. “Ideaal, als je ervan houdt: een klein eetcafé met niet meer dan 120 bezoekers, waar het dampt van zweet en bier, en waar muzikanten zo lang doorspelen als ze op hun benen kunnen staan. Uurtje of drieënhalf. Ze hebben er twee live-albums opgenomen, waaronder Upsetting Ernesto’s. Er is geen andere plaat die ik zo grijs heb gedraaid.”

Ska is een muziekstijl die eind jaren vijftig doorbrak in Jamaica en de weg vrijmaakte voor rocksteady en reggae. Veel mensen denken gelijk aan Madness of The Specials uit de jaren tachtig, zegt Van de Werff. “Maar The Slackers zijn daar niet mee te vergelijken. Ze grijpen terug op de ska van begin jaren zestig, maar geven daar met blues, R&B en soul een eigen draai aan. De laatste tijd luister ik trouwens veel oude soul. Van die krachtige vrouwen als Big Maybelle, met grote strot en een kippenvelstem.”

The Slackers dienden als voorbeeld voor de band waarin Van de Werff als UM-student bassist was. “We waren de enige ska-band in Maastricht en speelden aanvankelijk van die blow-reggae, met steeds dezelfde patronen. Niet heel spannend, maar je raakt wel vertrouwd met de muziekstijl. Als bassist is ska heerlijk om te spelen. Heel ritmisch en tegelijk mag je ‘wandelen’ zoals in de blues. Maar net zo belangrijk zijn de leegtes die je laat vallen.”

Inmiddels maakt Van de Werff deel uit van het Eindhovense ska-reggae-jazz-collectief The Scattered Lights, waarmee hij afgelopen zomer op het Zwarte Cross Festival stond. “Het klinkt misschien professioneel maar we doen het vooral voor de lol. Op zo’n festival moet je presteren. Maar weet je wat ik net zo leuk vind? Op een zondagmiddag spelen op een braderie, wat we weleens deden in Wittevrouwenveld. Waar de hele wijk uitloopt, biertje, broodje kroket, en iedereen die meebeweegt. Ska is gezellige muziek.”

 

In deze rubriek vertellen studenten en staf over een muziekstuk dat bijzonder voor hen is

New Yorkse band elk jaar in Sittard
Tags: juiste snaar

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.