Sprookjesboeken inspiratiebron voor Poetry Slam

29-10-2014

MAASTRICHT. Prachtig geïllustreerde sprookjesboeken uit de bijzondere collectie van de universiteitsbibliotheek moeten de deelnemers van de Poetry Slam op donderdag 6 november inspireren. De UB wil de bijzondere (jezuïeten-) collectie onder de aandacht van studenten brengen en heeft daarom het UB Special Collection promoteam in et leven geroepen. Zij organiseert speciale evenementen zoals deze Poetry Slam, een gedichtenwedstrijd.

“We hebben meer dan tweehonderd sprookjesboeken in de collectie, waarvan 48 geïllustreerd in Art Nouveau stijl. Daar wilde ik al heel lang iets mee”, zegt Odin Essers, curator van de collectie. Teamleden en masterstudenten kunst, cultuur en erfgoed, Ellen Vasic en Lena Heusinkveld kwamen met het idee voor een Poetry Slam. “We wilden iets eigentijds en met een wedstrijdelement. Daarbij staat er veel dichtkunst in de boeken”, zegt Vasic. De zeven deelnemers kregen een rondleiding in het depot van de UB en mochten door de boeken bladeren. “Sprookjes worden vaak gezien als verhalen voor kinderen, maar van oorsprong is dat niet zo. Ze hebben vaak een duistere kant, daar gaat deze avond over”, vertelt Heusinkveld.

Tijdens de Poetry Slam moeten de deelnemers de door hen van tevoren bedachte gedichten op een theatrale wijze voordragen. Ze ‘battlen’ tegen elkaar, het applaus van het publiek (gemeten met een decibelmeter) bepaalt wie doorgaat naar de volgende ronde. Daarnaast is er een jury die een eigen winnaar kiest. “Er hebben zich via Facebook al tweehonderd mensen aangemeld”, zegt Heusinkveld. “We hadden het in het Kruithuis gepland, maar moesten uitwijken naar een grotere locatie; de voormalige brandweerkazerne in de Capucijnenstraat.”

Poetry Slam, 6 november, 20-24.00 uur, Capucijnenstraat 21

Sprookjesboeken inspiratiebron voor Poetry Slam
sprookjesboeken
Auteur: Cleo Freriks
archief UB
Categoriëen: Nieuws,

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.