Tweedegraads altruïst

28-01-2015

Iemand die mij zeer lief is, zal binnenkort een stukje minder mijn lief zijn. Niet omdat ik minder van hem zal houden, maar omdat hij een stukje van zichzelf gaat afgeven.

Voor hij mijn lief werd, bewandelde hij het Pieterpad en overdacht zijn leven, zijn zonden en zijn geluk. Hij besefte dat hij als 62-jarige, gezond van lijf en leden met als grootste trauma amandelknippen op latere leeftijd, een begenadigd mens was. En hij realiseerde zich dat menig jonger mens dat geluk niet kent. Kon hij daar iets aan doen?

Ja, dat kon hij. Langzaam rijpte de beslissing om een orgaan af te staan. Natuurlijk wel een waarvan hij er twee had en hij dus nog 100 jaar kon worden. Een anonieme nierdonatie, dat moest het worden. Intussen is mijn lief al halverwege het medische keuringstraject. Hij komt glorieus door alle onderzoeken heen en het moment van de waarheid komt steeds dichterbij. Natuurlijk wordt hem ook op de risico’s gewezen, de operatie, de lange hersteltijd, de kans dat de nier alsnog wordt afgestoten in het lichaam van de ontvanger en alles dus voor niets is geweest. Maar mijn lief blijft onverstoord trouw aan zijn besluit.

En ik? Ik bewonder hem en haal het niet in mijn hoofd hem op andere gedachten te brengen. Wat overigens ook geen zin zou hebben, zo standvastig is hij in zijn besluit. Dus ik wacht op het moment dat hij de operatiekamer ingereden wordt zonder ziek te zijn. Dat hij verzwakt het ziekenhuis uit mag en verzorging nodig heeft van een vrijwillig toegebrachte wond. Dat het lichaam moet wennen aan één nier die plotseling al het werk in zijn eentje moet doen. Ik zal er zijn, vooraf en achteraf, for better or for worse.

Mijn rol is een bijproduct van zijn altruïsme en ik vervul hem met trots.

Ellen Krijnen, manager Maastricht Summer School, manager Graduate School of Business and Economics

 

 

Tweedegraads altruïst
EllenKrijnen Observant
Auteur: Redactie
archief
Tags: ellen

Reacties

AGP

bondige en juiste weergave. Je kunt zo ambassadeur worden van al dan niet nonieme donateurs. Ik heb het lijntje naar Radboud uitgerold.

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.