Zonder handen

Medewerkerscolumn

15-04-2015

We daalden af in de metro van Toulouse. Op het perron stonden voor het metrospoor glazen wanden van vloer tot plafond. Suïcidaal volk, die Zuid-Fransen, dachten we nog. Er kwam een metro aan en iedereen stelde zich voor de deuren in de glazen wand op. Deze openden precies voor de metrodeuren en we stapten in de eerste wagen.

Daar namen we plaats aan een enorm raam met uitzicht op de metrotunnel. Een ‘creepy’ sensatie want met iets te veel actiefilms in ons geheugen, zagen we de vlammenzeeën, monsters en James Bond al op ons afkomen. Het duurde even voor we door hadden dat metro’s uit tegengestelde richting geen chauffeur hadden, niet van voor en niet van achteren. Wij dus ook niet: we reden zonder handen onder Toulouse door. En we begonnen ons af te vragen wat er zou gebeuren als er een ‘verward persoon’, zoals we dat politiek correct noemen, de kolder in de kop zou krijgen in onze metro.

Twee weken later vertrekt een Germanwings toestel van Barcelona. Twee piloten, degelijke Duitse jongens, zullen de 148 passagiers en cabinepersoneel veilig afleveren in Düsseldorf. Vier handen en ogen, goed opgeleid en ervaren. Tot zich een ‘verward persoon’ in de cockpit blijkt te bevinden.

De ironie wil dat 148 mensen naar alle waarschijnlijkheid nog een vrolijk Pasen hadden gevierd als er geen piloten waren geweest. Als de hele vlucht zonder handen was uitgevoerd, op de automatische piloot.

Is er een nieuw tijdperk aangebroken? Een keerpunt tussen mens en machine? Zullen de risicoanalyses straks uitslaan ten gunste van een chip aan het roer? Het zou me niet verbazen: inparkeren doet de chip alvast beter dan ik. En hij is zonder twijfel minder verward dan ik.


Ellen Krijnen, Manager Maastricht Summer School / Manager Graduate School of Business and Economics

Zonder handen
EllenKrijnen Observant
Auteur: Redactie
Tags: ellen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.