Groen licht voor gezonde basisschool

17-04-2015

MAASTRICHT. Ouders en leerkrachten in Parkstad hebben ingestemd met het nieuwe onderwijsconcept van ‘gezonde basisschool van de toekomst’. Dat betekent dat vanaf november meer dan 1200 kinderen vier jaar lang te maken krijgen met een langere lesdag en speciale aandacht voor gezonde voeding, sport en beweging, en cultuur.

Dit maakten de initiatiefnemers - scholenkoepel Movare, Universiteit Maastricht en GGD - vanmiddag bekend op een persconferentie op het Gouvernement. De provincie steunt het project dat valt onder de Kennis-As Limburg. In totaal is er 20 miljoen mee gemoeid. Het doel: de gezondheidsachterstand in de oostelijke mijnstreek te verkleinen.

Of dat lukt, gaat de UM samen met de GGD onderzoeken. Er zullen data worden verzameld over onder meer de gezondheidstoestand, sport- en cultuurdeelname, citoscores, opvoeding en de sociaal economische situatie van de ouders. Aan de UM doen dertig wetenschappers van vier faculteiten mee: FHML, psychologie, rechten en economie.

"Wij denken dat het voor kinderen en ouders minder stress oplevert en bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven,” zegt prof. Onno van Schayck. In 2020 wordt het project afgesloten met een wetenschappelijk symposium waarop de resultaten bekend worden gemaakt.

In Heerlen, Kerkrade en Brunssum groeit respectievelijk 90, 62 en 45 procent van de kinderen op in een achterstandswijk; in de rest van het land is dat gemiddeld 17 procent. Ook de ziektelast is in deze regio groter dan elders in Nederland.

"Dit project sluit naadloos aan op een oproep van gedeputeerde staten om de gezondheidsachterstand in Parkstad weg te werken", zegt gedeputeerde Peter van Dijk van Zorg en Welzijn.

Groen licht voor gezonde basisschool