“Het was een deal: een Nederlandse achternaam en Ghanese voornamen”

Kijk ik om me heen, sta ik midden in mijn leven – Loesje

22-04-2015

Achternaam: Van der Mei * Voornamen: Anne (“zo heette de ene opa”) Pieter (“zo heette de andere opa”) * In het dagelijks leven: universitair hoofddocent Europees recht * Geboren in: Tilburg * Leeftijd: 50 * Woonplaats: Maastricht * Burgerlijke staat: getrouwd met Evelyn, vader van twee dochters Aba en Baaba (13)

 

TOEN

Onderwijsfamilie Mijn vader was leraar Duits. Thuis vonden ze onderwijs heel belangrijk. Dat hadden zíjn ouders al. Mijn opa was schilder en heeft na zijn 65e nog twee jaar doorgewerkt om de studie van mijn vader te financieren. Na het VWO ben ik naar de universiteit gegaan. Vanzelfsprekend. Ik heb nog even aan de sportacademie in Arnhem (CALO) gedacht, omdat ik sport het enige leuke op de middelbare school vond, maar ik heb er uiteindelijk toch van afgezien. Ik zag mezelf geen volleybalwedstrijdjes meer fluiten op mijn veertigste of vijftigste.
Voetballer We hadden laatst een reünie van de voetbalclub, Flevoboys in Emmeloord. Eén iemand zei: ‘Die Van der Mei kan ik me nog herinneren, zijn broek werd nooit vies.’ Haha, dat klopt wel, ik was een luie voetballer, maar wel best goed. Ik speelde linkshalf. De hele week draaide om voetbal: twee keer per week trainen, wedstrijden op zondag. Mijn ouders hadden helemaal niets met voetbal, maar ik wilde profvoetballer worden. Rond mijn zestiende kwam het besef dat dat niet zou lukken. Op school had je een streepje voor als ‘goede’ voetballer. Je was populair bij de leerlingen en de leraren, want menigeen zat natuurlijk bij de club. Door een van de leraren werd ik vaak op pad gestuurd voor een pakje sigaretten. Hij rookte in de klas – ja echt, dat was toen heel normaal. Dan bleef ik de hele ochtend weg, geen probleem.
Groningen In Groningen studeerde ik rechten. Het eerste jaar vond ik verschrikkelijk met blokken als privaat-, staats- en strafrecht. Krijg je op je zeventiende zo’n dikke pil voor je neus over staatsrecht… Ik heb dat eerste jaar uiteindelijk wel gehaald, met de nodige herkansingen. Mijn leven draaide vooral om stappen en voetbal – ik speelde bij Oranje Nassau in Groningen. In het tweede jaar werd ik serieuzer, ik begon het ook leuk te vinden. Ik kreeg Europees, internationaal en arbeidsrecht. Ik was er goed in, wilde erin verder.
Evelyn In kamer 1306, hier op de rechtenfaculteit, heb ik mijn vrouw Evelyn ontmoet. Ze is Ghanese, had rechten gestudeerd in de Verenigde Staten en was in Maastricht voor een onderzoeksproject. Ik werkte er nog niet zo lang als aio. We zijn in Ghana getrouwd en dat was voor mij ook meteen de eerste keer kennismaking met het land en mijn schoonouders. Mijn ouders en broers waren mee, de enige blanken op het feest. Er waren 900 gasten, voor mij allemaal onbekende gezichten. Eén bekende neemt gewoon vijftien anderen mee en dan kom je al snel op zo’n aantal.

NU

Ghana Schrijven is voor mij pure ontspanning: wetenschappelijk schrijven, maar ook eigen verhalen. Ik ben begonnen met een thriller, zit nu op zo’n dertig pagina’s. Er moet voor mij altijd non-fictie en spanning in een boek zitten. Ik gebruik elementen uit Ghana waar we van 2003 tot 2009 hebben gewoond. Mijn vrouw is oprichter en directeur van Africa Legal Aid, een stichting die mensenrechten in Afrika onder de aandacht brengt via debatten en conferenties. Tijdens ons verblijf in Ghana was ik nog steeds in dienst van de Universiteit Maastricht, kwam drie keer per jaar voor een paar weken terug om onderwijs te geven. De rest van mijn werk deed ik vanuit Ghana. Ik had het er niet altijd makkelijk. Er is daar een heel andere manier van denken. Het land is corrupt, alles draait om geld, de regering is erg fout en er wordt veel in drugs gehandeld. Tegelijkertijd: waar er in alle buurlanden burgeroorlog is, wordt er in Ghana niet gevochten. Christenen en moslims leven vreedzaam samen.
Tweeling Mijn dochters heten Aba en Baaba, in het Afrikaans betekent dat allebei ‘geboren op donderdag’. Het was een deal: een Nederlandse achternaam en Ghanese voornamen. Ze zijn een twee-eiige tweeling, lijken niet op elkaar, ook niet qua gedrag, maar ze zijn wel altijd samen. We praten voornamelijk Engels thuis, vandaar dat we ook gekozen hebben voor een internationale school. Wat ik voor vader ben? Een geweldige vader, haha. Ik ben niet streng, breng ze overal naartoe. Ik moet er niet aan denken dat ze ooit uit huis gaan.
Robben Arjen Robben is mijn held. Ik heb hem een paar keer ‘live’ zien voetballen, echt geweldig. Ik zit niet alle zondagen voor de televisie, maar ik moet wel alle wedstrijden van hem hebben gezien. Ik ben van de club waar hij speelt, welke dat ook is. Hij komt uit Groningen, is ook linkspoot. Dat schept een band. Mijn dochters houden niet van voetbal. Ik heb ze ooit meegenomen naar Roda JC, maar ze klaagden vooral over de kou.

STRAKS

Hoogleraar Ik heb vrij lang over mijn promotie gedaan. Ik was anderhalf jaar bezig toen ik een boek in mijn handen kreeg over vrij verkeer van werknemers. Het was net uitgegeven. Laat dat nou net het onderwerp zijn waar ik mee bezig was. Mijn promotieonderwerp kon de prullenmand in, nou ja, grotendeels dan, ik moest iets nieuws bedenken. Ik wil wel hoogleraar worden, maar niet ten koste van alles. Stel, ik zou een aanbod krijgen van een universiteit uit de Randstad, dan weet ik niet of ik het mijn gezin wil aandoen om alles achter te laten voor duizend euro meer per maand.
Zomer De kinderen hebben negen weken vrij, ik niet. Ze gaan een week naar een vriendinnetje in Engeland, naast één week bij opa en oma en we gaan, denk ik, ook nog met z’n allen naar Rome. Qua werk is het fijn dat er in de zomer geen onderwijs is, geen vergaderingen. Tijd voor schrijven dus, ik kijk er nu al naar uit.

 

 “Het was een deal: een Nederlandse achternaam en Ghanese voornamen”
TNS