Alsof je leest van een auto-cue

03-06-2015

MAASTRICHT. Vrijdagmiddag, 29 mei. In de Statenzaal oefenen rechtenstudenten een pleidooi voor drie rechters (oftewel docenten). Tot zover niets opmerkelijks, maar wie goed kijkt, ziet dat de jonge vrouw op de foto een Google Glass draagt. Onderwijskundige Gwen Noteborn weet het niet helemaal zeker maar ze vermoedt dat de Maastrichtse rechtenfaculteit de enige is in Nederland die experimenteert met de slimme bril. Mooi, pionieren dus, maar wacht even: was Glass niet geflopt? Zo kun je dat niet noemen, zegt Gwen Noteborn. “Google is gestopt met de testfase. Nu gaat men aan de gang met het eindproduct.”

Wat voegt de slimme bril toe aan het onderwijs? Studenten hoeven hun pleitrede niet langer van papier te lezen, leggen de twee initiatiefnemers Noteborn en rechtendocent Catalina Goanta uit. Ze kunnen de tekst maar ook notities en webpagina’s oproepen in de glazen. Alsof je leest van een auto-cue. Daardoor hebben ze meer oog voor de rechters, het openbaar ministerie, noem maar op. Ze kunnen beter anticiperen op de emoties van anderen in de rechtszaal.

Het experiment met Google Glass – met twee exemplaren - is niet per se bedoeld voor pleitsessies. Studenten moeten gevoel krijgen voor 21st century skills, voor het gebruik van technologie in de rechtspraktijk, zeggen de twee voormalige onderwijsprijswinnaars. In de komende weken gaat ook  docent Bram Akkermans ermee aan de slag in zijn blok European contract law.

Ook andere faculteiten hebben belangstelling. Bij geneeskunde start binnenkort een pilot, zegt Noteborn. “Je kunt Glass gebruiken om videoregistraties te maken van practica met slechtnieuwsgesprekken. Zo kan zowel de ‘patiënt’ als de ‘arts’ achteraf zien hoe de boodschap is gebracht en ontvangen. Studenten weten vaak wel wat ze moeten zeggen, maar vergeten soms het empathische deel.”

De Glass-proef is ingebed in het vak comparative law, waarvoor 250 studenten zich hebben ingeschreven. Van hen oefenen er 140 met de slimme bril. Daarna worden de ervaringen van de haves en have-not’s met elkaar vergeleken. Goanta: “Sommige studenten waren diep teleurgesteld toen bleek dat ze tot de have-not’s behoorden.”

Alsof je leest van een auto-cue
Pleiten met Google Glass