MAASTRICHT. Wat kan 3D-printen betekenen voor MTB, het sociaal werkbedrijf in Maastricht. Door zich die vraag te stellen, won een groep School of Business and Economics studenten afgelopen vrijdag de Maastricht Student Sustainability Competition. Aan deze jaarlijkse duurzaamheidswedstrijd, georganiseerd door de gemeente Maastricht, de UM en Maastricht-LAB, doen studenten van de masters Business Innovation and Sustainable Development (SBE) en Sustainability Science and Policy (ICIS) mee. Hun opdracht: kies een lokaal bedrijf of project en onderzoek hoe dat duurzamer kan worden.
De winnaars keken waar de mogelijkheden in 3D-printen voor MTB lagen; bij het printen in opdracht of het in elkaar zetten van 3D-printers. “Vooral dat laatste bleek kansrijk”, zegt Marc Dijk, een van de betrokken docenten bij duurzaamheidsinstituut ICIS. “Wanneer je als consument een 3D-printer aanschaft, wordt die vaak geleverd als een soort Ikea-model met allerlei losse onderdelen. MTB zou kunnen helpen bij het in elkaar zetten.” Dit is een voorbeeld van sociale duurzaamheid. “De mensen van MTB breiden hun vaardigheden uit en maken kennis met een nieuwe markt.”
Andere ideeën waren onder andere een onderzoek naar de beste buitenlandse afzetmarkt voor elektrische motors voor een lokale motorgarage en een plan om de woonwijk die op de A2-tunnel komt zo duurzaam mogelijk te maken voor de gemeente. “De cliënten hebben de rapporten gekregen, wat ze er nu mee doen is aan hen”, zegt Dijk.