Duurzaamheidsprijs voor 3D-printidee

09-06-2015

MAASTRICHT. Wat kan 3D-printen betekenen voor MTB, het sociaal werkbedrijf in Maastricht. Door zich die vraag te stellen, won een groep School of Business and Economics studenten afgelopen vrijdag de Maastricht Student Sustainability Competition. Aan deze jaarlijkse duurzaamheidswedstrijd, georganiseerd door de gemeente Maastricht, de UM en Maastricht-LAB, doen studenten van de masters Business Innovation and Sustainable Development (SBE) en Sustainability Science and Policy (ICIS) mee. Hun opdracht: kies een lokaal bedrijf of project en onderzoek hoe dat duurzamer kan worden.

De winnaars keken waar de mogelijkheden in 3D-printen voor MTB lagen; bij het printen in opdracht of het in elkaar zetten van 3D-printers. “Vooral dat laatste bleek kansrijk”, zegt Marc Dijk, een van de betrokken docenten bij duurzaamheidsinstituut ICIS. “Wanneer je als consument een 3D-printer aanschaft, wordt die vaak geleverd als een soort Ikea-model met allerlei losse onderdelen. MTB zou kunnen helpen bij het in elkaar zetten.” Dit is een voorbeeld van sociale duurzaamheid. “De mensen van MTB breiden hun vaardigheden uit en maken kennis met een nieuwe markt.”

Andere ideeën waren onder andere een onderzoek naar de beste buitenlandse afzetmarkt voor elektrische motors voor een lokale motorgarage en een plan om de woonwijk die op de A2-tunnel komt zo duurzaam mogelijk te maken voor de gemeente. “De cliënten hebben de rapporten gekregen, wat ze er nu mee doen is aan hen”, zegt Dijk.

Duurzaamheidsprijs voor 3D-printidee
duurzaamheid
Auteur: Cleo Freriks
flickr.com/michaelheiss
Categoriëen: Nieuws,
Tags: duurzaamheid

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.