Komkommernieuws

25-08-2015

De regionale pers zal het als een zegen hebben ervaren dat de Valkenburgse zedenzaak door de rechtbank in de maand juli werd behandeld. Wanneer er in de komkommertijd door de vakanties weinig spectaculairs valt te melden is een schandaal waarvoor alle registers van oprechte morele verontwaardiging kunnen worden opengetrokken, maar al te welkom.

In deze zaak ging het om een meisje van zestien jaar dat vanuit een hotelkamer in korte tijd enkele tientallen klanten had bediend. Via sms'jes was justitie hen op het spoor gekomen. Betaalde seks met iemand van zestien wordt door de wet verboden, ook wanneer de klant van de leeftijd geen weet heeft. Het Openbaar Ministerie maakte er een spektakel van en verklaarde zich ronduit bereid de levens van de klanten ‒ of ze nu te goeder trouw waren of niet ‒ compleet te vernielen. De media smulden. Twee van de klanten pleegden zelfmoord.

Het is altijd even afwachten hoe rechters over zedenzaken gaan oordelen. Zij worden als geen ander opgestuwd door de vloedgolf van hysterie rond jeugd en seksualiteit (de term is van een oud-hoofdofficier van justitie, niet van mij) die een jaar of twintig geleden als een tsunami over de Hollandse dijken is geslagen. Ik kan daarover meepraten. In een dossier waarover ik zelf als rechter moest oordelen, is het eens voorgekomen dat de collega’s een beeld van de zaak hadden dat niet klopte met wat er in werkelijkheid was gebeurd. Het bleek dat zij waren opgehouden met het dossier te lezen toen ze bij de komkommer waren beland. “Rechters lezen tot de komkommer” gebruik ik sindsdien als korte samenvatting van de manier waarop zedenzaken dreigen te worden behandeld door de rechterlijke macht.

In de Valkenburgse zedenzaak zag het er aanvankelijk somber uit voor alle verdachten. De rechtbank behandelde de zaken in het openbaar en bleek de raadslieden vaak te onderbreken. De officier van justitie eiste, geheel overeenkomstig de lijn die al in het voortraject was ingezet, één jaar onvoorwaardelijk. Het was dus een verademing toen de uitspraak kwam. De ‘maak-er-gehakt-van’-benadering van het Openbaar Ministerie werd niet overgenomen. In de gevallen die zich daarvoor leenden, bracht de rechtbank zelfs tot uitdrukking afstand te nemen van de door recente wetswijzigingen opgedrongen strafminima. Een al door het voorarrest gedekte gevangenisstraf van één dag werd gecombineerd met werkstraffen. Gelukkig hadden de rechters de moeite genomen het hele dossier te lezen en erover na te denken.
Kortom, toch komkommernieuws.

Fokke Fernhout, universitair hoofddocent faculteit rechtsgeleerdheid

Komkommernieuws
9998097565_c4c69f7318_z
Auteur: Redactie
Flickr/ Markus Daams
Tags: fokke

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.