Filmgestuurd onderwijs

Film: The Wolfpack

16-09-2015

Het verhaal: Deze documentaire gaat over zes broers die opgroeien in een klein appartement in de Lower East Side. Naar buiten mogen ze niet of nauwelijks. Hun vader wil hen niet blootstellen aan het verdorven New York, maar voorziet zijn kinderen wel van een filmverzameling met meer dan vijfduizend films. Voor de gebroeders Angulo vormen die films zowel een venster op de buitenwereld als een creatieve uitlaatklep. Met zelfgemaakte kostuums en decors spelen ze scènes uit Pulp Fiction en The Dark Knight na. Zodra de oudste jongens in de puberteit raken, wordt het duidelijk dat hun isolement niet eeuwig kan standhouden.

Net zo fascinerend als het verhaal doet vermoeden, want:

- Meet the Angulos! Zes broers die leven als een roedel wolven, zij het in een wat kleiner leefgebied. Wie dagelijks in de ivoren toren van de universiteit vertoeft, vergeet soms dat de wereldbevolking niet louter bestaat uit doctorandussen met designerbrillen, maar dat onze Lieve Heer er ook nog andere vreemde kostgangers op nahoudt. Vader Oscar is een Peruviaanse Hare Krishna-aanhanger, moeder Susanna een labiele hippie en de zes broers – allen voorzien van lang, gitzwart haar en een naam uit het Sanskriet: Bhagavan, Govinda, Narayana, Mukunda, Krsna en Jagadisa – weten met versleten yogamatten en een oude ontbijtgranenverpakking een levensecht Batman-kostuum in elkaar te knutselen. Je kunt niet anders dan toegeven aan het voyeuristische verlangen om je aan dit gezin te vergapen.

- De grootste verrassing is misschien nog wel dat de broers Angulo ondanks hun bizarre opvoeding zulk geweldig gezelschap blijken: charmant, slim, creatief en ontwapenend.

Toch een tikkeltje teleurstellend, want:

- Debuterend filmmaker Crystal Moselle ontmoette de broers Angulo bij toeval tijdens een van hun spaarzame uitjes naar de grote boze buitenwereld. Die ontmoeting heeft ongetwijfeld een positieve invloed gehad op het leven van de broers, maar als filmliefhebber kun je niet anders dan betreuren dat de broers niet een wat getalenteerder filmmaker tegen het lijf zijn gelopen. Documentairemakers als Nick Broomfield of Werner Herzog zouden veel meer uit dit gezin hebben gehaald.

- The Wolfpack geraakt nooit voorbij de verwondering over dit bizarre gezin. De vragen die ertoe doen, blijven onbeantwoord.

Het salomonsoordeel: The Wolfpack is zowel fascinerend als frustrerend, maar uiteindelijk wint de fascinatie.

 

The Wolfpack is de openingsfilm van Docfest (www.docfest.eu), een gloednieuw documentairefestival in het Sphinx-kwartier. De film is tevens vanaf 20 september in Lumière te zien.

 

Mark Vluggen

 

Zie hier het filmprogramma van Lumière en Euroscoop

 

Filmgestuurd onderwijs
film