U-raadscommissie dreigt HRM-nota te blokkeren

19-03-2009

Een stevige aanvaring tussen college van bestuur en de U-raadscommissie overschaduwde de bespreking van de HRM-nota Mobilising Minds. De commissie Financiën en Personeel verwierp vorige week woensdag de nota omdat die in haar ogen handen en voeten ontbeert. "Chantage", noemde vice-voorzitter André Postema het. "We bespreken de nota vandaag voor de vijfde keer, en dan komen jullie nog met een blokkade?" De commissieleden hielden hun poot stijf: ze hebben de kritiek al meermaals te berde gebracht.

Het dispuut richt zich op het beoogde flexibeler beloningssysteem dat de UM wil invoeren: wie uitzonderlijk presteert, krijgt iets extra's. Maar wat betekent 'uitzonderlijk presteren', en hoeveel is 'iets extra's'? De commissie eist dat het college "handen en voeten" geeft aan de regeling, dat er criteria worden geformuleerd, zodat medewerkers weten wat ze kunnen verwachten.

Postema zegt dat hij een "genereus beloningssysteem nastreeft" maar dat hij niet voor alle 3500 medewerkers afzonderlijk de criteria kan opstellen. Dat moet volgens het collegelid op lokaal niveau gebeuren. De commissie vreest dat er niets terechtkomt van genereus belonen als het aan de leidinggevende wordt overgelaten. Medewerkers hebben de indruk dat beloningen of trainingen beperkt blijven tot degenen die dicht bij het vuur zitten, zegt commissievoorzitter Arjan Blokland.

Postema legt een eerder geopperd idee op tafel: een persoonlijk budget voor elke medewerker (een rugzakje). De commissie staat er niet afwijzend tegenover. Ze stelt zelf voor om 'beloningen' ter sprake te brengen in functioneringsgesprekken, en tevens op te nemen in de prestatie-indicatoren voor faculteiten en diensten.

Dan is er nog een andere kwestie, zegt Blokland. De psychologen morren over de nieuwe regeling dat iedereen hoofddocent (uhd) kan worden. Een promotieonderzoek is in de nieuwe nota niet langer vereist. De psychologen pleitten, aldus Blokland, voor onderscheid tussen onderzoekers en 'onderwijzers'. Onderzoekers worden immers op twee vlakken beoordeeld.

Het college van bestuur blijkt hierover nog in gesprek met de decanen. Een besluit is nog niet genomen.

 

Maurice Timmermans

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.