Vertrouwen op je medespelers

01-10-2009

Op een rotonde rijdt een man in paniek tegen het verkeer in en veroorzaakt een ongeluk. Het is Eric Bishop (Steve Evets), postbode uit Manchester en hoofdfiguur in Ken Loach’s nieuwe film Looking for Eric.

Eric blijkt ongedeerd en vanuit het ziekenhuis komt hij direct terug in de puinhoop die zijn leven heet; verlaten door zijn tweede vrouw woont hij samen met twee puberende stiefzonen. Via zijn eigen dochter wordt hij na jaren weer geconfronteerd met Lily, zijn eerste vrouw en grote liefde, die hij destijds in de kou liet staan met een klein kind.

Op het postkantoor proberen zijn collega’s hem op te beuren. Ze vertellen mopjes en houden onder bezielende leiding van collega ‘Meatballs’ een meditatiesessie. “Neem iemand in gedachten wiens charisma en zelfvertrouwen je zou willen hebben.” Eric noemt zijn held: Eric Cantona. Deze Franse voetballegende en ex-Manchester Unitedspeler hangt levensgroot op een poster aan de muur van Erics slaapkamer. Nog diezelfde avond, wanneer Eric een jointje opsteekt en zijn idool vraagt of hij ooit wel eens heeft gedacht aan zelfmoord, verschijnt de vedette (gespeeld door Cantona zelf) in eigen persoon aan de postbezorger.  

Cantona geeft hem raad – “hij die alle gevaren voorziet, gaat nooit de zee op” –, adviseert hem hoe om te gaan met zijn kinderen en ex-vrouw en laat hem zijn jeugdherinneringen vertellen en opnieuw beleven.

Ondertussen wordt de situatie thuis er niet veel beter op. Erics oudste stiefzoon verbergt een wapen van een bekend bendelid in huis en wordt onder druk gezet. Zijn collega’s en voetbalmaatjes schieten hem te hulp; met ‘Operatie Cantona’ komt de film tot een geweldige climax.

Looking for Eric is een echte feel good- movie, maar vooral in het tweede gedeelte van de film krijg je het gevoel dat er wat stapjes worden overgeslagen en dat er té snel naar een happy end wordt toegewerkt. Desalniettemin is de film een aanrader, ook voor degenen die niets met voetbal hebben.

De Engelse regisseur Ken Loach, bekend van zijn sociaal bewogen drama’s en realistische manier van filmen, heeft naar eigen zeggen een film “tegen het individualisme” gemaakt. Of zoals Cantona in de film aan Eric uitlegt dat zijn mooiste moment in een wedstrijd niet een goal was, maar een pass. “Het gaat om het vertrouwen dat je in je medespelers hebt.”

 

 

Else Steur-Boekesteijn

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.