Geen toevoeging, wel leuk

17-03-2011

Het is nog geen enkele keer voorgekomen in de Nederlandse filmgeschiedenis. De film Gooische Vrouwen trok binnen één dag 100.000 bezoekers. Hoofdrolspeelster Linda de Mol produceerde eerder al de succesvolle dramaserie Gooische Vrouwen, over het wel en wee van vier vrouwen in Het Gooi. Een echte Gooische vrouw, zoals de Mol zelf, wil echter altijd meer. En zo geschiedde: Gooische Vrouwen: de Film.
De hoofdrolspelers Cheryl (Linda de Mol), Claire (Tjitske Reidinga), Anouk (Susan Visser) en Roelien (Lies Visschedijk) bevinden zich in een crisis. De Gooische dames zijn nodig aan vakantie toe. Op zoek naar wat meer geluk vertrekken ze richting Frankrijk voor een cursus zelfontwikkeling.
Wat volgt is een aaneenschakeling van komische momenten. De typetjes zijn soms een beetje cliché, maar door de vaart van de film is dat helemaal niet erg, hoewel voor de vaste fans de introductie van alle personages niet had gehoeven.
De grappen zijn snel, goedgevonden en een tikkeltje sarcastisch. Een flinke dosis zelfspot is de Gooische vrouw niet vreemd. Die zelfspot past prima bij de Hollandse ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’-mentaliteit, misschien is dat wel de kern van het succes van de serie en de film.
De gastrollen zijn verrassend leuk. Zo zien we zanger Koen Wauters (Clouseau) – een oude crush van Linda de Mol als we de roddelrubrieken mogen geloven – terug als seksverslaafde en zingt René Froger een deuntje met Cheryl’s man, volkszanger Martin Morero. Ook komiek en actrice Loes Luca komt voorbij als zweverige cursusleidster. Uiteraard is er in de film ook weer een rol weggelegd voor Yari (Alex Klaassen), de over the top stylist van Cheryl. Zijn dalmatiërlook zal niemand snel vergeten.
Het verschil met de film en de serie, waarvoor De Mol al eens een Televizier-Ring ontving, is niet groot. De hoofdrolspelers en hun beslommeringen zijn hetzelfde en doordat regisseuse Will Koopman op televisie al veel filmmuziek gebruikte was het ‘filmgevoel’ er al. Een echte toevoeging is Gooische Vrouwen, de film dan ook niet, maar dat maakt het niet minder leuk.

 

Jolien Pil

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.