LSVb bekritiseert universitaire folders

24-03-2011

Het niveau van de brochures van universitaire opleidingen is zwaar onder de maat, concludeert de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). De informatie is “misleidend, subjectief of fout”. De Universiteit Maastricht doet het echter zo slecht nog niet.

De vakbond onderzocht 52 voorlichtingsfolders van verschillende studies, omdat het volgens hen, zeker gezien de langstudeerboete van staatssecretaris Halbe Zijlstra, van groot belang is om de juiste student op de juiste opleiding te krijgen.

In veel gevallen vond de LSVb misleidende informatie; zo zeggen opleidingen dat er een internationale sfeer heerst, terwijl er gewoon Nederlandstalig onderwijs is.

De LSVb heeft de algemene bachelorgids van de Universiteit Maastricht onder de loep genomen en de teksten over rechten en psychologie eruit gelicht. De UM is niet vies van wervende woorden, blijkt uit het rapport. Zo spreekt de UM van een “gezellige” stad en “studiemogelijkheden in het buitenland”. Toch houdt ze zich, in tegenstelling tot andere instellingen, nog redelijk in. Er wordt niet gerept over baangarantie, topdocenten, een hoge slagingskans, kortingen bij de bioscoop, of fantastische faciliteiten.

De bond tikt Maastricht één keer op de vingers. De rechtenopleiding schrijft namelijk niet over het bestaan van een bindend studieadvies. “Gezien het feit dat alle andere opleidingen die een BSA hanteren dat wel in de folder vermelden, zou het vollediger zijn als Maastricht University dit in de volgende brochure ook vermeldt”, aldus de LSVb. “We maken er geen geheim van, zeker niet, maar in zo’n algemene brochure willen we het kort en krachtig houden. Op open dagen en op beurzen vertellen we erover. En ook als ouders naar de kwaliteit van de studie vragen, gaan we in op het BSA”, reageert Céline Graven van marketing en communicatie van de rechtenfaculteit.

De bond vindt daarnaast dat objectieve informatie niet mag ontbreken, omdat de student deze nodig heeft om een juiste keuze te maken. Denk aan de opbouw van de studie (bij een kwart van de studies wordt dit niet aangegeven, ook niet in de Maastrichtse folders) en vakvoorkennis (gebeurt in minder dan 20 procent van de onderzochte brochures, ook niet in die van de UM).

Afgelopen maandag zei Zijlstra in de Tweede Kamer dat studenten bij de Onderwijsinspectie moeten klagen als ze verkeerd zijn voorgelicht. Dan kunnen de betreffende opleidingen worden gestraft “door middel van de bekostiging”, aldus de bewindsman.

Overigens vergeet de LSVb te melden dat er op de website van zowel psychologie als van rechten een onderdeel is opgenomen over de studieopbouw en bijbehorende blokbeschrijvingen van de bachelor. Ook is er op de site van rechten aandacht voor het bindend studieadvies, dit onder het kopje opleidingsinformatie.

 

Wendy Degens/ HOP

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.