Anti-schwalbe-scheenbeschermers

21-04-2011

Ook tijdens de Clásico, de derby tussen Barcelona en Real Madrid die dit weekend werd gespeeld, was er weer geen gebrek aan: ietwat rattige voetballers zoals Christiano Ronaldo versieren met een fopduik een penalty of vrije trap mee, en/of naaien iemand een kaart aan. Terwijl de scheidsrechter naar de penaltystip wijst, is in de herhaling te zien dat er helemaal niets aan de hand was. Ook wedstrijden van het Nederlands elftal worden nogal eens ontsierd door een schwalbe, een Arjen Robben heeft er een naam mee verworven. Vaak is het zonder televisiebeelden (en soms daarmee zelfs niet) buitengewoon lastig te beoordelen of er een werkelijke overtreding plaatsvindt, dus de prikkel voor een aanvaller zonder afspeelmogelijkheden om zichzelf langs een tegenspeler te gooien is er zeker, in het ergste geval loop je een gele kaart op.

Frustrerend voor de toeschouwer, zo vond ook een stel Engelse techneuten, en die hebben er iets op bedacht, zo blijkt uit de Daily Mail van vorige week vrijdag: scheenbeschermers met sensoren die registreren of er daadwerkelijk contact plaatsvindt. Op het oog verschillen ze weinig van de normale variant. Door een combinatie van schoksensoren en een magneetsensor die kan reageren op een magneet die op de voorkant van elke voetbalschoen is gemonteerd, kan contact tussen voeten en schenen/enkels worden geregistreerd. Op dat moment gaat er een wat onelegant alarm af (daar mogen ze wat mij betreft in de volgende ontwikkelingsfase wel wat op verzinnen). Gaat een speler neer zonder dat daar een been van de tegenpartij aan te pas is gekomen? Geen alarm, geen overtreding. Niet alle fysieke overtredingen worden met de voeten gemaakt, maar zo filter je toch een hoop onterechte penalty’s uit het voetbal.

Of de scheenbeschermers ooit echt in gebruik zullen worden genomen? Natuurlijk niet, dit is immers dezelfde sport waar buitenspel moet worden gezien door een grensrechter die vaak amper in de buurt staat, en hardnekkig geweigerd wordt een camera op de doellijn te plaatsen en in plaats daarvan nu een vijfde en zesde arbiter bij de goal staan geposteerd. Maar wie weet verandert ooit die mentaliteit, en zal er zonder ‘piep’ geen strafschop worden gegeven.

 

Jeroen Postma

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.