Het wonder van het bestaan

09-06-2011

In The Tree of Life – de nieuwste film van Terrence Malick – volgen we de 11-jarige Jack, die in het Amerika van de jaren vijftig opgroeit met zijn twee broers. In zijn jeugd beleeft hij de wereld zoals zijn moeder (Jessica Chastain) deze ziet: zij is de verpersoonlijking van liefde en vergevingsgezindheid en wil hem beschermen tegen kwaad en onrecht. Zijn strenge vader (Brad Pitt) probeert daarentegen zijn zoon klaar te stomen voor de ‘harde buitenwereld’ door hem te leren zichzelf altijd voorop te stellen.

Jack probeert beide visies te verenigen in zijn eigen wereldbeeld, dat verslechtert als hij in aanraking komt met de dood. Het leven verandert langzaam in een duister mysterie, waar Jack als volwassene (dan gespeeld door Sean Penn) nog steeds mee worstelt.

Malick, die eerder geprezen films als The Thin Red Line, The New World en Badlands maakte, is een mysterieuze, media schuwe figuur met een onorthodoxe werkwijze. Hij werkt jaren aan zijn films, waarin het scenario geen houvast biedt voor zijn acteurs. Voor The Tree of Life werd constant nieuwe tekst toegevoegd, en acteurs moesten tijdens het filmen vooral hun eigen instinct volgen.

Het leverde vele poëtische beelden op, pure momenten die spontaan werden gefilmd. Vervolgens werkten vijf editors afzonderlijk van elkaar aan de montage van de film, die tot één geheel is gesmeed door middel van voice-overs en doordringende muziek.

Het resultaat is een film die verder gaat dan een gezinsdrama. Het wordt verweven met nog veel omvattender thema’s zoals het begin van leven op aarde – een overweldigende passage met vulkaanuitbarstingen en dinosauriërs inbegrepen.

Met tweeënhalf uur is de film een lange zit, en aan het eind wekken de sereniteit en de mooie beelden ergernis op, als de laatste scènes wel erg melodramatisch en kitscherig worden. Dat maakt echter weinig uit, gezien het thema dat Malick heeft willen verbeelden en de magische manier waarop hij ons probeert het wonder van het menselijk bestaan te laten zien.

 

Lisa Dupuy

Observant mag 3x2 kaarten voor The Tree of Life en 3 dvd’s van The New World, ook van regisseur Terrence Malick, weggeven. Stuur om kans te maken op de prijzen vóór donderdag 16 juni een e-mail met je naam naar [email protected]. Kijk voor meer informatie over de film op www.treeoflifethemovie.nl

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.