Slimmer dan kankercellen

01-12-2011

De KNAW heeft een agenda van 50 belangrijke onderzoeksvragen. Elke week leggen wij een UM-wetenschapper een vraag voor. Deze keer: prof. Manon van Engeland van onderzoeksinstituut GROW die antwoorden geeft op de vraag: Hoe kunnen wij kanker beter de baas worden?

“Ooit worden we kanker beter de baas. Ik ben daar vrij optimistisch over”, zegt prof. Manon van Engeland, opgeleid tot gezondheidswetenschapper en werkzaam bij GROW, School for Oncology and Developmental Biology. Ze is een van de twee leiders van de divisie oncologie. “Kankercellen zijn slim, jazeker, maar of ze slimmer zijn dan artsen en onderzoekers? We kennen het hele plaatje nog niet en dat maakt het complex.”

Leve de biochemie en moleculaire biologie. “Die hebben echt voor een revolutie gezorgd. We weten nu al veel beter wat een kankercel zo anders maakt dan andere cellen en hoe een kankercel werkt, welke signaalroutes aan- of uitstaan (inzicht in de signaalroutes helpt bij het bestrijden van kanker, omdat kanker vaak het gevolg is van verkeerd of niet doorgegeven signalen, red.) De komende vijf tot tien jaar zullen we nog meer gedetailleerde kennis krijgen, mede door sterk verbeterde technieken die beter betaalbaar worden. Kijk bijvoorbeeld naar het genoom-onderzoek waarbij we op DNA-niveau naar kankercellen kunnen kijken. Ik kan me voorstellen dat we in de toekomst een compleet plaatje kunnen schetsen van een patiënt met een bepaald soort kanker. Daarop kan dan ook de behandeling worden toegespitst.”

Willen we kanker de baas worden, dan moet er volgens Van Engeland op verschillende niveau’s iets gebeuren. “Ten eerste is voorkomen beter dan genezen. Dankzij epidemiologisch onderzoek weten we bijvoorbeeld dat roken en weinig lichaamsbeweging het risico op veel soorten kanker vergroot.” Ook secundaire preventie speelt een belangrijke rol. “Voordat mensen kanker krijgen, zijn er in het lichaam voorlopers, prekanker, te ontdekken. Die kunnen goedaardig blijven, maar de kans bestaat dat ze kwaadaardig worden. Om die voorlopers op te sporen is vroegdiagnostiek nodig, bijvoorbeeld met imaging of moleculaire testen.”

Kanker is heel lang bij iedere patiënt op dezelfde manier behandeld, vertelt Van Engeland., terwijl maar een deel van de patiënten goed reageerde op de medicijnen. "Nu zijn we dankzij de moleculaire biologie al zover dat we weten dat een behandeling soms moet worden aangepast. Met prognostische en predictieve markers kunnen we min of meer voorspellen hoe iemand reageert op een behandeling. Dat heet personalized medicine, iets dat lange tijd als ‘niet haalbaar’ werd omschreven, omdat het veel te duur zou zijn. Maar inmiddels zijn we erachter dat de oude manier – iedereen op dezelfde manier te behandelen – ook veel kosten met zich meebrengt. Wat te denken van de patiënten met bijwerkingen die weer moeten worden opgenomen in de kliniek?”

 

Wendy Degens

Slimmer dan kankercellen
1065.jpg
simonegolob.nl

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.