“Mensen moeten weer zelf koken”

KNAW-onderzoeksagenda

15-12-2011

De KNAW heeft een agenda van 50 belangrijke onderzoeksvragen. Elke week leggen wij een UM-wetenschapper een vraag voor. Deze keer: hoogleraar Human Energetics Klaas Westerterp die antwoorden geeft op de vraag: Hoe kunnen wij gezonder eten?

De eerste vraag is; wat is gezond eigenlijk, stelt hoogleraar Human Energetics Klaas Westerterp. Volgens het ene onderzoek is bijvoorbeeld melk gezond, volgens het andere juist niet. “Het is niet eenvoudig. Je mag geen enkel voedingsmiddel gezond noemen. Officieel claimen dat iets gezond is, wordt door de instantie die er over gaat uitgesloten.” In dat opzicht is er volgens hem dan ook weinig over deze vraag te zeggen.

Waar wel iets over te zeggen valt, is de energiebalans. “Voor veel mensen geldt dat het gezonder zou zijn als ze minder zouden eten. Mensen eten te veel. Dat is het probleem van de huidige maatschappij.” De volgende vraag is; hoeveel is te veel? “Daar zijn geen richtlijnen voor. Het verschilt per persoon, iedereen heeft een andere lichaamssamenstelling. Wel is er een formule waarmee je kunt uitrekenen wat je energiegebruik in rust is.” Dat kun je dan weer vermenigvuldigen met een getal dat je activiteit vertegenwoordigt en zo kom je op je energiebehoefte per dag.

Over de samenstelling van het dagelijkse dieet, is Westerterp kort. “Idealiter bestaat die voor niet meer dan 30-35 procent uit vet, komt 10-15 procent uit eiwit en het restant uit koolhydraten. Vitamines en mineralen krijg je voldoende binnen als je gevarieerd eet. Gewoon traditioneel eten zoals we dat in Nederland gewend zijn, is prima.”

Klinkt simpel, maar dat is het voor veel mensen niet. “We hebben de neiging om snel en veel te eten. Dat stamt nog uit de tijd dat we natuurlijke vijanden hadden; als je eet ben je kwetsbaar. Je kunt in een half uur alles eten wat je op een dag nodig hebt, het is heel makkelijk om dan meer te eten. Er is altijd eten in de buurt. Eigenlijk is het een wonder dat niet meer mensen overgewicht hebben.”

Ook is de aandacht voor eten in kranten en op televisie enorm. “Het is overdreven. En het zorgt voor nog meer keuze, wat weer leidt tot overeten.” Frisdrank is een grote boosdoener en dat mensen steeds vaker buitenshuis eten helpt ook niet. “De toename van frisdrankgebruik gaat gelijk op met de toename van overgewicht. Het nadeel van buiten de deur eten, is dat je niet precies weet wat er in je eten zit, omdat je het niet zelf hebt klaargemaakt. Het is vaak te vet en te koolhydraatrijk, want dat vinden mensen aantrekkelijk en verkoopt dus, terwijl het te weinig groenten bevat.”

Hij adviseert weer vaker zelf te koken. “Daar nemen mensen de tijd niet voor, maar eigenlijk is de tijd die je investeert minimaal. Iedereen kan een maaltijd maken. Groenten hoef je niet eens altijd te koken. Het hoeft geen enkel probleem te zijn.”

 

Cleo Freriks

“Mensen moeten weer zelf koken”
1096.jpg
simonegolob.nl

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.