Wat doet Nick in Kopenhagen?

15-12-2011

Beste Albert,

Ik wil iets met je delen dat je waarschijnlijk niet opgevallen is. Want naast de Cosmo, de Elle en mijn vakliteratuur lees ik de krant, en laatst zag ik iets opmerkelijks op de wetenschapspagina van de NRC. Ja, de wetenschapspagina, ik hoor je al grinniken, trek ik me lekker niets van aan. Het ging over een prachtig gegeven: onderzoek naar geïnfecteerde mieren die de lijfelijke contacten met de rest van hun kolonie vrijwillig beperken, zich op een gegeven moment zelfs helemaal terugtrekken om de andere mieren niet te besmetten. Vervolgens sterven ze. Ontroerend vond ik dat.

En op de een of andere manier legde ik meteen de link met onze eigen UM-se mierenkolonie, ik zal je zo zeggen waarom. Toen werd het wat minder ontroerend. We moeten dan wel de invalshoek iets verleggen, een beetje naar het oogpunt van de hoogste bestuurders toe. Want vinden die niet dat ook wij te maken hebben met ‘zieken’, lui die niet voor 300 procent functioneren en die met hun lakse houding hun collega’s dreigen te besmetten? En vinden ze ten diepste niet dat die mieren zich eigenlijk zouden moeten terugtrekken om op die manier ruim baan te maken voor het ‘talent’ onder ons? Mobilising minds, weet je wel? Of bedoelen ze nu dan mobilising ants? Tja, Albert, toen begon ik het ineens eng te vinden. Met name ook omdat de leider van het onderzoek een bekende naam heeft. Hou je vast: Nick Bos! Van de universiteit van Kopenhagen, stond er. Echt waar! Dat moet onze strategie-Nick zijn, zo veel toeval bestaat niet. Wist jij dat hij er nog iets naast doet? Ik niet, zo vaak reist hij toch niet? Goed, we weten dat hij ooit wetenschappelijke ambities had. En hij zit wel heel vaak stilletjes alleen achter zijn computer. In dat gangetje boven de aula kun je hem door de ruit op de rug zien. Zo stuurt hij natuurlijk dat onderzoek aan, op afstand.

 

Je Truusje Tintemans

 

Beste Truusje,

Hahaha, wat een scoop! Een beetje raar is het wel want bij mijn weten was onze hoogste ambtenaar geen bioloog maar historicus. Evengoed een groot voorstander van multi-, cross- en interdisciplinair onderzoek. Dus heb ik het even persoonlijk bij hem nagevraagd en o wonder, hij ontkent in alle toonaarden. Zegt dat het een verre neef is. Nou heb ik ook een verre neef, toevallig ook in Kopenhagen, Søren Bergbrøder heet-ie. Ik heb hem op onderzoek uitgestuurd en raad eens? Het klopt als een bus, hun Nick is onze Nick, alleen kennen ze hem daar als mierenexpert. Zijn foto is een tikje onduidelijk maar alle trekken zitten erin.

Nu valt ineens van alles op zijn plaats. Zo hoor ik al tijden het hardnekkige gerucht dat men hier aan de UM stilletjes aan het rekenen is wie van de medewerkers tot de 5 procent aan de onderkant behoort, de kneuzen zogezegd. En of daar niet een goedkope exitstrategie voor te bedenken is. Tegelijkertijd lees ik dat de universiteitsraad bang is dat we met z’n allen ziek worden vanwege de almaar hogere werkdruk. Kijk, dan is een en een twee hè? Dan leidt dat mierenonderzoek van Nick er straks toe dat alles wat hier ziek, zwak en misselijk is vooral heel lang thuis mag blijven om ‘uit te zieken’, omdat de kolonie beter af is met de (virtuele?) dood van de ‘besmette’ medewerkers. Zo kom je wel aan 5 procent.

Toch, toch, toch … knaagt er iets. Het klopt niet. Ik bedoel de rol van onze Nick. Zo hardvochtig is hij niet. Integendeel, de man heeft hart voor zijn personeel. Heeft begrip, zelfs voor mij. Dus er is maar één conclusie: ze hebben hem ertoe gedwongen. Hij wilde niet maar moest. Op straffe van iets vreselijks waarschijnlijk. Dus Truus, laten we hem en de zijnen veel kracht en toch een mooie kerst toewensen.

 

Albert Bergbroeder 

 

Truusje Tintemans en Albert Bergbroeder

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.