Bravo ijsbeer!

15-12-2011

Een documentaire pretendeert meestal volledig objectief te zijn, de zaken te brengen zoals ze zijn en er geen waardeoordeel over te geven. Dat is natuurlijk gelul: het feit dat er camera’s draaien kan de gefilmde gebeurtenissen, zeker als het om een ‘mensen’docu gaat, sterk beïnvloeden. Zoals Abed uit de onwaarschijnlijk goede comedyserie Community (Comedy Central) het mooi stelt: “Documentairemakers worden geacht geen invloed op het verhaal uit te oefenen, maar in feite hebben we meer invloed dan wie ook, omdat we besluiten om het te vertellen.” Net zoals nieuwsprogramma’s door hun itemkeuzes iets van hun neutraliteit weggeven, doen documentairemakers dat ook door hun onderwerp te agenderen.

Met dieren ligt het, als het goed is, anders: die zouden zich geen reet moeten aantrekken van het feit dat ze op grote afstand gefilmd worden, en gewoon lekker verder moeten gaan met hun dagbesteding. Rijst alleen een nieuw probleem: mooie beelden zijn natuurlijk leuk en aardig, maar hoe krijg je de kijker geëngageerd, hoe neem je ze mee in je verhaal? Is er überhaupt een verhaal? We gaan met Sir David Attenborough op excursie op de Noord- en Zuidpool in Frozen Planet, zijn nieuwste BBC-project, in Nederland bij de EO. Een grote witte vlakte verschijnt, dramatische muziek zwelt aan… en er volgt een Nederlandse voiceover. Wat? Welk groot licht bij de evangeli’s besloot de zalvende bariton van Sir Attenborough in te ruilen?

Jammer, maar wát een mooie plaatjes, dit moet jaren werk hebben gekost. Gaan deze dieren de zomer halen? We zien hordes mannetjespinguïns die nesten aan het bouwen zijn. “De dames hebben alleen oog voor een man met een representatieve woning”, aldus onze Nederlandse reisgids, die gaandeweg een ietwat misogyn ondertoontje ontwikkelt. Ze glijden écht op hun buik! We volgen een mama-ijsbeer op zeehondenjacht, en ik voelde me even echt met haar lot verbonden. Zelfs toen duidelijk werd dat het menu zou bestaan uit schattige babyzeehond, dacht ik slechts: bravo ijsbeer, goed werk. De komische noot wordt verzorgd door vele copulerende dierenpaartjes, vooral de zeeolifanten maken er nogal een vertoning van.

De beestjes moeten allemaal zo veel ontberingen ontstaan in het barre poollandschap dat je je gaat afvragen waarom ze daar eigenlijk zijn gebleven. Dan volgt er een prachtig shot van een enorme rode zon die opkomt, en snap je het een klein beetje.

 

 

 

Jeroen Postma

Frozen Planet, EO, dinsdag 20.30, Nederland 2

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.