Boete en beursgang

24-05-2012

@EddyElfenbein: “Is Facebook a good buy? The short answer is no. The longer answer is noooooooo.”

Sociale netwerken houden elkaar goed in de gaten; de twitteraars volgden vorige week met argusogen de beursgang van Facebook. Er werden gouden bergen beloofd (onder andere voor U2-zanger Bono, die al jaren aandelen in het bedrijf heeft), maar uiteindelijk liep het allemaal niet zo soepeltjes. Na enkele dagen kwam de prijs voor een aandeel FB  al onder het startbedrag van 38 dollar uit – precies wat het niet moet doen. Anticlimax, bubbel gebarsten… dat soort teksten vlogen voorbij. @FGoria probeert de technofielen en beurshandelaren nog moed in te spreken: "Facebook is not Greece". Repeat with me. "Facebook is not Greece".” Het mocht niet meer baten: Facebook werd #Greecebook, en stiekem verkneukelde men zich erover, net als @Howiedownwithtyranny: “Most savvy people – as well as all poor people –  have something in common to be happy about today: not having bought Facebook stock Friday”. Facebookoprichter Mark Zuckerberg vond het toch tijd voor een feestje. Hij trouwde dit weekend.

@lkvv: “Het onevenredig karakter van de #langstudeerboete wordt schijnbaar weggenomen door Profileringsfonds. Deze is echter niet onuitputbaar!”

Nog meer geldzaken, nu dichter bij huis: de #langstudeerboete. Maandag vond in Den Haag een rechtszaak plaats op initiatief van ISO, LKvV en LSVB tegen de staat en de invoering van de boete. De rechtszaak was openbaar en verder werd er flink over getwitterd; de hashtag werd een wereldwijd trending topic. Voor de NOSop3 deed Martijn @vanderzande verslag: “Als de #langstudeerboete niet doorgaat, loopt de staat in 2015 bijna vierhonderd miljoen mis, en dan is er een probleem.” Twistpunten zijn onder andere de deeltijdstudenten, die naast hun studie werken en daarom uitloop hebben, en de vraag of studenten de nieuwe regel hadden moeten zien aankomen. Bovendien waren beide partijen het niet eens waar het nou eigenlijk om gaat: @youssef070: “Landsadvocaat: Het is geen boete. U zult mij dan ook niet horen zeggen dat het een boete is. De boete is geen boete.” Om te weten wat de rechter erover te zeggen moeten we nog even volhouden, tot 25 juli.

 

Lisa Dupuy