Onder de vulkaan

Film: Ixcanul

14-10-2015

Het verhaal: De zeventienjarige María (María Mercedes Coroy) woont samen met haar ouders aan de voet van de vulkaan Pacaya in Guatemala. Zij behoort tot een kleine Maya-gemeenschap die leeft van de koffiepluk. Haar ouders willen María uithuwelijken aan weduwnaar Ignacio, de opzichter van de plantage. Zij voelt zich echter meer aangetrokken tot haar leeftijdgenoot Pepe, een arme koffieplukker die María belooft dat hij haar mee zal nemen naar het beloofde land aan de andere kant van de vulkaan: Amerika. Als María zwanger raakt van Pepe, zet ze daarmee het bestaan van haar hele familie op het spel.

Terecht bekroond tijdens het filmfestival in Berlijn, want:

- Regisseur Jayro Bustamante groeide op in de hooglanden van Guatemala en neemt je in Ixcanul mee naar de leefwereld van de Kaqchikel-gemeenschap (een Mayavolk). Hij dompelt ons diep onder in de gebruiken, tradities en rites van deze eeuwenoude cultuur, maar doet dat zonder het exotisme dat veel westerse films over inheemse volkeren kenmerkt. Een antropologische film dus, maar dan gemaakt door een insider die geen zoete broodjes bakt: de Maya’s worden geportretteerd als een straatarme bevolkingsgroep die – onder meer omdat ze de Spaanse taal niet beheersen – geplaagd wordt door talloze sociale problemen.

- Het zijn allemaal bekende thema’s die Ixcanul aankaart – de breuklijn tussen traditie en moderniteit, de tiener die wil ontsnappen aan het ouderlijk gezag – maar door de bijzondere setting krijgt de film iets heel fris en oorspronkelijks.

- Je steekt altijd wat op van dit soort antropologische films. Mocht je bijvoorbeeld willen weten hoe je een ongeïnteresseerd mannetjesvarken zo ver kunt krijgen dat hij een humeurige zeug bestijgt, dan kun je hier terecht voor advies. Hou alvast een fles rum binnen handbereik.

Laat deze Guatemalteekse debuutfilm gerust links liggen, want:

- Wat begint als een beeldschone, zich langzaam ontvouwende etnografische film, neemt in de slotakte opeens een afslag richting thriller. Bustamante stapelt het drama hoog op en probeert de kijker emotioneel te vloeren. Het scenario voelt echter te geconstrueerd aan en de ontknoping te overhaast. Wat in de handen van een meer ervaren regisseur een mokerslag had kunnen zijn, wordt in Bustamante’s handen een zachte tik.

Het salomonsoordeel: Zeer geslaagd als antropologische studie van het leven van Maya-boeren in Guatemala, wat minder geslaagd als maatschappelijk geëngageerde thriller. Maar als je dit jaar maar één film uit Guatemala gaat bekijken, laat het dan deze zijn.

Mark Vluggen

 

Zie hier het filmprogramma van Lumière en Euroscoop

Onder de vulkaan
ixcanul