Waarom waren voor dit onderzoek speciaal labradors nodig?

04-11-2015

Fysioloog prof. Frits Prinzen had grote honden nodig, tussen de 30 en 35 kilo, omdat alleen dat formaat van een menselijke pacemaker kan worden voorzien voor de experimenten. Prinzen: “We konden honden uit de VS laten komen maar zo’n reis is behoorlijk belastend voor ze, zeker als er een alternatief is. We kozen voor een Duitse fokker, en die leverde toevallig alleen labradors. Dus werden het labradors. Het voordeel is dat het lieve honden zijn, verzorgers en onderzoekers werken er graag mee.”

Hij heeft zich nooit gerealiseerd dat, eenmaal bekend, juist dit hondenras extra voeding zou geven aan protesten: “Ik vind dat hypocriet, andere dieren lijden ook door experimenten, dat hier de aaibaarheid voorop staat vind ik volkomen scheef.”  

In eerste instantie werd het ras bij de DEC-aanvraag niet genoemd, “maar de DEC wilde specifieker weten om wat voor honden het ging. Ik had kunnen volstaan met ‘grote honden’ maar heb het ras ingevuld.”

Dat was, vindt decaan Scherpbier, “een domme keus en dat heb ik de onderzoekers ook verteld”.   

Want nu kon de ADC via de wob alle informatie boven water halen. Prinzen: “Er wordt veel onleesbaar gemaakt bij de beantwoording van wob-verzoeken, als het gaat om commercieel gevoelige research met patenten en zo; dat had ook met het woordje labrador moeten gebeuren.”

Onderzoeker prof. Mark Post, vakgroepsvoorzitter fysiologie, suggereert zelfs dat de UM het beste jongetje van de klas wil zijn: “Van collega’s in het land hoor ik dat ze bij zo’n wob-antwoord niet de complete documenten geven, alleen samenvattingen. Als wij dat ook hadden gedaan was er niets aan de hand geweest.”

Actievoerder Robert Molenaar bestrijdt dat: “Nee hoor, de antwoorden moeten aan wettelijke vereisten voldoen; als dat niet zo is zetten wij er een advocaat op. En als we vragen naar honden- of apengebruik staat de soort er altijd wel bij.” 

Auteur: Wammes Bos
Categoriëen:

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.