Lof voor medisch antropoloog Krumeich

Dies: winnaar Wynand Wijnen Onderwijsprijs

13-01-2016

MAASTRICHT. Het is alweer zeven jaar geleden dat de winnaar van de Wynand Wijnen Education Prize uit Randwyck kwam. Het waren toen Gerard Majoor en Ton de Goeij die in het zonnetje werden gezet. Maandagmiddag, tijdens de viering van de 40e Dies, kreeg universitair hoofddocent Anja Krumeich alle lof van rector Luc Soete voor haar bijdrage aan de Master of Global Health. Hij overhandigde haar een oorkonde, een sculptuur en vijfduizend euro.

Opgeleid en gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam als medisch antropoloog toog Anja Krumeich (1958) begin jaren negentig naar Maastricht. Bij de faculteit gezondheidswetenschappen ging ze aan de slag als methodoloog op het gebied van kwalitatief onderzoek. De Master of Public Health for Professionals kwam er en zij werd kartrekker. “Maar langzaam zagen we de wereld en de belangstelling van studenten veranderen. Het ging in de gezondheidszorg niet meer om ontwikkelde versus ontwikkelingslanden, maar om globalisering en samenwerking. Studenten wilden na het afstuderen niet terug naar hun land om projecten uit te voeren, ze wilden ook voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) of in een andere internationale setting kunnen werken.”
De studie werd overboord gegooid en Krumeich zette een nieuwe op poten: de Master of Global Health. “In 2010 hadden we 43 studenten. Nu zijn het er 105. En ze komen uit allerlei richtingen, zowel qua nationaliteit als achtergrond. We hebben een marine bioloog, antropoloog, geneeskundestudenten, et cetera.”
Krumeich gaf de master een internationale lading door samen te werken met vier universiteiten in Canada, Thailand, India en Colombia. “Iedere universiteit heeft een eigen programma, en dat is ook de kracht. We willen allemaal onze eigen visie op de gezondheidszorg inbrengen, vanuit onze cultuur, gewoontes, denken en doen. Gezondheid wordt door tal van factoren bepaald en juist die multidisciplinariteit maakt het zo’n mooie studie.”
Volgens de jury is Krumeich “met haar enthousiasme en sterke sociale antenne” in staat “een hecht internationaal team te smeden”.
“Mensen zeggen dat ik de prijs heb ‘verdiend’, maar ik was eerlijk gezegd verbaasd over de nominatie. Bovendien vond ik mijn concurrenten bijzonder sterk.”

Krumeichs concurrenten/ genomineerden voor de Wynand Wijnen Onderwijsprijs 2015:
* Thomas Cleij, Menno Knetsch en Brigitte Giezenaar voor het Maastricht Science Programme
* Isabella Grabner voor het Thesis Internship Programme bij SBE
* Catalina Goanta (die vorig jaar de prijs won), Gwen Noteborn (die de prijs al twee keer eerder in handen kreeg) en Bram Akkermans voor het gebruik van ICT en wearable-technology in juridisch onderwijs
* Eddy Houwaart en Theo de Kok voor het FHML honours programma
* Kaj Thomsson voor zijn bijdrage aan de SBE specialisatia in Emerging Markets

Lof voor medisch antropoloog Krumeich
onderwijsprijsLoraine