"We komen alleen bij elkaar als het brandalarm afgaat"

Oost, West, thuis best

29-02-2016
  • Oppervlakte: 16 m2
  • Huur: €330
  • Wijk: Wyck

“Toen ik in Amsterdam woonde at ik nog regelmatig samen met mijn veertien huisgenoten. Met mijn Maastrichtse huisgenoten komen we alleen bij elkaar als het brandalarm afgaat. Ik moet hier zelf actief met vrienden afspreken.” Marieke Evertzen (23) verhuisde afgelopen september vanuit studentencomplex Uilenstede bij Amsterdam naar het centrum van Maastricht. “Er is geen groter contrast te bedenken.”

“Misschien heb ik hier wel net zo veel huisgenoten als in Amsterdam, maar om heel eerlijk te zijn zie ik de meeste nooit. Ik zou de naambordjes moeten tellen om te kunnen zeggen hoeveel mensen er eigenlijk in dit appartementencomplex wonen,” lacht Evertzen. Niet alleen kookte ze in Amsterdam bijna elke avond met haar huisgenoten, ze ging ‘s avonds samen met hen de stad in of televisiekijken in de gezamenlijke woonkamer. “Als ik eens in mijn eentje op mijn kamer een film ging kijken, vroegen mijn huisgenoten of er misschien iets mis was.” Soms mist ze het wel, maar ze is ook wel blij met haar rustige kamer. “Ik was toe aan wat anders.”

Evertzen deelt haar keuken, die gelegen is op de verdieping boven haar, met één persoon. De rest van de huisgenoten hebben een eigen keuken bij hun kamer. De badkamer deelt Evertzen met de hele benedenverdieping. “We hebben niet echt afspraken gemaakt over het delen van wc-papier en dat soort zaken. Maar het hangt er nooit, dus ik neem het maar steeds mee heen en weer.”

Op het bureau staat een bos met rode en witte rozen. Een valentijnscadeau? “Meestal koop ik bloemen voor mezelf, om mijn kamer op te fleuren. Deze keer heb ik ze gratis van mijn werk meegekregen.” Marieke werkt naast haar studie als teamleider bij de Albert Heijn. “Gelukkig kon ik vanuit Amsterdam worden overgeplaatst toen ik hiernaartoe verhuisde.”

Boven de antieke schouw hangt een foto van de Brooklyn Bridge en naast haar bed een poster van Obama. “Ik weet niet waar die fascinatie met Amerika vandaan komt. De allereerste verre reis die ik maakte was op mijn zestiende, naar de westkust van Amerika. Toen dacht ik gewoon: ‘dit is het!’ Daarna heb ik tijdens mijn bachelor een half jaar in Boston gestudeerd. Ik ben ook gek op Amerikaanse films en series.”

Toch is Evertzen in Maastricht terechtgekomen. Een studie in Amerika was te duur en Maastricht biedt haar een internationaal gerichte master: Forensics, Criminology and Law. “Ik wilde graag een internationale master doen, zodat ik later in het buitenland kan werken.” Bijvoorbeeld in Amerika.

Meike de Boer

Marieke Evertzen