Eerste plaats

23-03-2016

En plots was daar weer een lijstje van de beste universiteiten. Ditmaal dat van de Times Higher Education. De Universiteit Maastricht? Plaats zesendertig. Yes! Een zeer behoorlijke score als je het mij vraagt.

Maar zesendertigste op basis waarvan eigenlijk? Om dat te achterhalen moet je goed zoeken. De websites van lijstenmakers als THE of het illustere Quacquarelli Symonds – beter bekend als QS – zijn niet altijd even doorgrondelijk en de methodiek lijkt vaak meer op nattevingerwerk dan op gedegen onderzoek. Iets wat op zijn minst opmerkelijk genoemd mag worden voor een organisatie die jaarlijks ’s werelds beste universiteiten rangschikt. Maar ja, het meten van kwaliteit is nu eenmaal moeilijk. En dus wordt er gezocht naar allerlei manieren om maar met een lijstje op de proppen te kunnen komen. Zo kreeg bijvoorbeeld mijn eigen opleiding een poosje geleden nog een speciaal kwaliteitszegel van de Nederlandse Keuzegids - ik kan niet ontkennen dat ik er toch even aangenaam door was verrast. Maar al snel leerde ik dat dit lijstje gebaseerd was op de enquête die we nota bene zelf het jaar ervoor hadden ingevuld. Is de opleiding dan werkelijk van hoge kwaliteit of zijn haar studenten gewoon niet kritisch genoeg?

Die lijstjes zouden een belangrijke motivatie vormen om de kwaliteit van het onderzoek en onderwijs te verbeteren. Bovendien zouden ze studenten helpen bij het maken van de juiste studiekeuze. Want die studiemarkt, ja, die is lang zo efficiënt nog niet. En zo kan het dat je bijna maandelijks een nieuwe headline aantreft op de website van je universiteit met daarop een grootse verkondiging van haar grandeur. En is er eens een keer een lijstje waar die universiteit wat minder goed vanaf komt, geen nood. Dan accentueer je juist die elementen waarin je wel succesvol bent. Dat je op zeventien na de beste Europese universiteit bent bijvoorbeeld, maar wel van alle universiteiten jonger dan vijftig jaar.

Afgezien van misschien een licht opbeurend effect zijn die lijstjes voor studenten vrij nutteloos, als je het mij vraagt. Een studiekeuze heb je immers al gemaakt en veranderen van universiteit, dat gaat niet zomaar. Ik heb daarom zelf ook maar een lijstje gemaakt, maar dan met maar een deelnemer. De rest kan me niet zoveel schelen. En u raadt het al, de UM heeft een mooie eerste plaats gekregen.   

Arjen van der Heide

Eerste plaats
Arjen van der Heide