Guadagnino gaat kopje onder

Film: A bigger splash

06-04-2016

Het verhaal: Rockdiva Marianne (Tilda Swinton) heeft zich samen met haar nieuwe partner Paul (Matthias Schoenaerts) teruggetrokken op het zonovergoten Italiaanse eiland Pantelleria, alwaar zij hoopt te herstellen van een operatie aan haar stembanden. De idyllische rust wordt bruut verstoord door de onverwachte komst van Marianne’s luidruchtige ex Harry (Ralph Fiennes) en diens sexy tienerdochter Penelope (Dakota Johnson). Harry’s doel wordt snel duidelijk: Marianne heroveren. Seksuele intriges volgen.

Een bommetje, want:

- De Britse gentleman Ralph Fiennes associeer je altijd met Shakespeare en kostuumdrama’s, maar de voorbije jaren (zie onder meer The Grand Budapest Hotel en Hail, Caesar!) heeft hij zich regelmatig van zijn lichtvoetige kant laten zien. In A bigger splash gaan de remmen pas echt los: in zijn rol als de narcistische alfaman Harry doet Fiennes alles wat een Britse gentleman niet hoort te doen: hij zuipt en snuift, lonkt naar zijn eigen dochter, knoopt zijn overhemd tot aan de navel open, zet een karaokebar op stelten en loopt voortdurend in zijn blote flikker rond. En Fiennes geniet van iedere seconde.

Deze film zinkt als een baksteen, want:

- De Italiaanse regisseur Luca Guadagnino (Io sono l’amore) waagt zich met het Engelstalige A bigger splash aan een remake van de thriller La piscine (1969) van Jacques Deray. Maar waar in die klassieker met Alain Delon, Romy Schneider en Jane Birkin de seksuele spanning welhaast tastbaar was, blijft A bigger splash een tam gebeuren. Het zou naar seks en hormonen moeten ruiken rondom dat zwembad, maar ik rook vooral de nacho chips van mijn buren.

- Fiennes sprankelt; de rest van de cast staat er wat gelaten bij en kijkt ernaar. Tilda Swinton is gekweld door een stemblessure en mag enkel hees fluisteren. De lusteloze Matthias Schoenaerts – de Belgische hunk met wiens internationale filmoeuvre onderhand een flinke uitverkoopbak valt te vullen – is opgezadeld met een volstrekt ongeloofwaardig personage. En ook Dakota Johnson als de Lolita van dienst laat het libido onberoerd.

- Onvergeeflijk dat Guadagnino ook nog eens de vluchtelingenproblematiek in zijn film probeert op te nemen; het is gratuit hengelen naar maatschappelijke relevantie die er simpelweg niet is. En dat de filmtitel refereert aan een schilderij van David Hockney is ook al vervelende interessantdoenerij van een Italiaanse filmmaker die niks te melden heeft.

Het salomonsoordeel: Een flinke plons inderdaad. Luca Guadagnino gaat kopje onder met deze overbodige remake van La piscine.

Mark Vluggen

 

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

Guadagnino gaat kopje onder
Still uit A bigger splash