Pak rammel

11-04-2016

Als kwajongen had ik, net als David uit de Bijbel en Thierry la Fronde uit Frankrijk, een slinger. David velde er Goliath mee en Thierry schakelde er op tv de ene tegenstander na de andere mee uit, maar ik kwam niet verder dan de ruit van een schoolgebouw, terwijl ik nota bene op het dak gemikt had. Nog niet genoeg geoefend, denkelijk. Mijn ouders kregen de rekening en ik een pak rammel met de mededeling dat ik er daarmee nog genadig van afkwam. Ik was nog een kind dus waren zij (pats) aansprakelijk, maar als ik eenmaal (pats) volwassenen was zou ik zelf moeten opdraaien voor schade die ik anderen toegebracht had. Dat heette (pats) je verantwoordelijkheid nemen. Had ik dat (pats-pats) goed begrepen? Ja, toen wel, maar nu weet ik het niet meer.

In november 2007 kocht de Gasunie, die voor 100 procent in handen van de staat is, haar Duitse branchegenoot BEB. De prijs die Shell en Exxon ervoor kregen werd geheimgehouden, maar volgens deskundigen die de NRC in 2007 raadpleegde zou het tegen het miljard moeten zijn. Later kwam uit dat het een beetje meer was geweest: de Gasunie had 2,15 miljard betaald. En dat bleek in 2012 na onafhankelijk onderzoek een slordige anderhalf miljard euro te veel te zijn geweest. Blijkbaar kende de krant betere experts dan de Gasunie en het ministerie van Financiën. Nu wil ik niet vallen over een miljoentje, al zijn er dagen dat ik minder uitgeef, maar anderhalf miljard is geen kattenpis; dat is vijftienhonderd miljoen. En het was belastinggeld, dat ook in 2007 al uit uw en mijn zak kwam. Nederland telde toen dik zestien miljoen inwoners, dus dat was een cadeautje aan Shell en Exxon van zo’n 900 euro per inwoner. En nu las ik onlangs in de krant dat minister Dijsselbloem er met succes op aangedrongen heeft dat de drie verantwoordelijke Gasuniebestuurders de bonus die ze voor het sluiten van die prachtdeal gekregen hadden, gaan terugbetalen. Tsjonge, dat zal erin hakken. En wie was ook al weer de verantwoordelijke minister van Financiën die de aankoop goedkeurde? Die heette Wouter Bos. Inderdaad, dezelfde Wouter Bos die als lijstrekker een boekje schreef onder de titel: Dit land kan zoveel beter. Nou, daar is intussen geen twijfel meer aan. Het is toch onvoorstelbaar dat je anderhalf miljard van andermans geld uit het raam kunt flikkeren zonder er een pak rammel voor te krijgen.

Nico Baakman, universitair docent European Studies

Pak rammel
Nico Baakman
Auteur: Redactie
Tags: nico

Reacties

Nico Baakman

Mijn excuses voor de extra nul; het is natuurlijk geen 900 euro per inwoner van 2007, maar 90. Nog een paar jaar eerder, toen Nederland net 12 miljoen inwoners telde, en het aardgas in Slochteren was ontdekt, zong Wim Kan tijdens een oudejaarsconference op de radio "Twaalf miljoen oliebollen op aardgas". Ik ben kennelijk zo'n oliebol.

Voeg reactie toe

privacy link