De zin en onzin van vrijwilligerswerk in het buitenland

13-04-2016

MAASTRICHT. Stel je voor: je moet naar het ziekenhuis. Daar aangekomen blijkt dat je geopereerd wordt door een 15-jarig meisje uit een ver land. Ze spreekt geen Nederlands en heeft ook geen opleiding gedaan. De enige reden dat zij aan jouw operatietafel staat, is omdat ze graag ‘mensen wil helpen’ en daarvoor een smak geld heeft neergelegd. Zou je haar je leven toevertrouwen?

Waarschijnlijk niet. Toch is dat volgens dr. Inge Hermann, docent Ethiek en Toerisme bij Saxion, wat nu in veel ontwikkelingslanden gebeurt. Dat vertelde ze tijdens het Sphinx-debat ‘De (on)zin van vrijwilligerswerk in het buitenland’, afgelopen donderdag in Centre Céramique. Voordat Westerse scholieren met hun studie beginnen, nemen ze steeds vaker een tussenjaar, dat vaak wordt doorgebracht in een ontwikkelingsland. Want waarom zou je nog op een ordinaire zuipvakantie gaan als je ook ‘iets goeds’ kunt doen voor arme kindjes?

De aanwezigen zijn het erover eens dat vrijwilligerswerk voor jongeren een geweldige ervaring kan zijn. “Iedereen vindt het toch fijn om een glimlach bij iemand op het gezicht te toveren,” klinkt het. Al snel wordt duidelijk dat dit ook meteen het belangrijkste doel van vrijwilligerswerk is: een goed gevoel krijgen. Volgens Erik Schneiders van Global Exploration, een aanbieder van vrijwilligersreizen, kan hij zijn deelnemers niet beloven dat ze iemand kunnen helpen. “Wij richten ons op cultuuruitwisseling. Ik denk dat wij meer van de mensen daar kunnen leren dan zij van ons.”

Hermann beaamt dat vrijwilligers niet moeten verwachten hulp kunnen bieden. De vele vrijwilligersreizen die op internet te vinden zijn worden gepresenteerd als een all inclusive vakantie, waarbij je je vlucht, slaapplaats, eten en leuke activiteiten in een keer boekt. “Het is een echte business geworden. Het helpen van mensen komt op de laatste plaats te staan, terwijl het vaak wel op die manier verkocht wordt.”

Karin van Mullem maakte een documentaire over de duistere kanten van vrijwilligerswerk. Ze ontdekte dat vrijwilligers op vele manieren gelokt worden, vanwege het geld dat zij opbrengen. Zo worden er soms speciaal weeshuizen opgericht om het vrijwilligersoverschot op te lossen. “Kindjes worden onder valse voorwendselen bij hun families weggeplukt, zodat wij ze kunnen knuffelen. Het is gewoon mensenhandel.”

Jongeren zouden zich meer bewust moeten worden van wat ze willen bereiken met hun tussenjaar. Vrijwilligerswerk is ook dichtbij huis te vinden, en reizen kun je ook zonder iets nuttigs te doen. “Vakantie is toch het enige moment waarop we kunnen doen wat we willen?” roept Hermann verontwaardigd.

Meike de Boer

De zin en onzin van vrijwilligerswerk in het buitenland
vrijwilligerswerk
Auteur: Redactie
vimeo.com
Categoriëen: Nieuws,

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.